Translate

събота, 12 декември 2020 г.

СБАЛАГ „Майчин дом“ получи като дарение последно поколение апарат за плазмафереза

 

Средствата за автоматизирания апарат за извличане на кръвна плазма са събрани от дарения на прокурори, следователи и съдебни служители, които се включиха в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите и в България и Камара на следователите в България

На 10 декември, в СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. Иван Костов, прие на официална церемония като дарение нов апарат за плазмафереза, с които се извлича кръвна плазма, необходима за лечението на тежки случаи на инфектирани с КОВИД 19.
В благодарствената реч, с която се обърна към дарителите, проф. Костов подчерта, че е изключително впечатлен от този благороден жест на всички прокурори, следователи и служители на системата в навечерието на светлите Коледни празници и в настоящата тежка ситуация за страната. „Апаратът ще е полезен за най-голямата и стара АГ болница в България, каквато е „Майчин дом“, с две много важни предназначения за гинекологията. Едното е свързано с  изключително опасното състояния на прееклемпсия при бременните. А второто е приложимо в ситуациите, когато се установи кръвно несъответствие между бременната и плода и има риск от хемолитична болест на новороденото“, поясни проф. Костов.

Втори апарат, дарение от Асоциацията на прокурорите в България /АПБ/ и Камарата на следователите в България /КСБ/ получи и Националния център по трансфузионна хематология, представляван от неговия директор д-р Николай Николов. От страна на Прокуратурата официални лица бяха говорителят на главния прокурор г-жа Сийка Милева, г-н Милчо Генжов от АПБ и г-н Петко Петков от КСБ.

Двата апарата са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати и осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена най-пречистена плазма. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа с въртяща се мембрана в комбинация с филтрация, поясни на церемоният представителят на фирмата-вносител за България г-жа Силвана Сапунарова.

С една процедура, от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар