Translate

сряда, 25 март 2020 г.

„Пълмед“ с лаборатория за диагностика на COVID-19


Медицински комплекс „Пълмед“ разполага с лаборатория, която може да извършва диагностика за SARS-COV-2 /COVID – 19/ с PCR метод. Пробовземането се осъществява извън лечебното заведение в обособено за целта място /кабината зад Аптека Пълмед/ от 12:00 до 14:00 ч. всеки ден.
Резултатите от пробите се предоставят в рамките на 48 часа, в зависимост от натовареността на лабораторията. При необходимост часовете за пробовзимане, ще бъдат увеличени.
На 18 март 2020г., преди да бъде обявено извънредно положение, вирусологичната лаборатория при УМБАЛ „Пълмед“ направи първия тест на пациент със съмнение за коронавирус. Тестът се извърши в съответствие със „златния стандарт“ за изследване чрез PCR технология за генетичен анализ на проба от носоглътката. Технологията работи в лабораторията повече от година за диагностика в гинекологията, гастроентерологията и др.
Всички болници, които са определени от Оперативния щаб за лечение на заболели с covid -19, са уведомени за възможностите на лабораторията в „Пълмед“.
 „Съдейки по броя на изследванията до този момент, считаме че мерките, които се вземат имат ефект. Няма хоспитализирани болни, които да изискват спешна диагностика чрез PCR , или поне при нас не постъпват такива проби.Оценката на риска, биосигурноста и поведението при тежко болни пациенти зависи от навременното тестване за коронавирус и определяне на мерките при положителен резултат.Тези мерки са както епидемиологични , така и клинични и не на последно място лични решения за всяко едно семейство с близък, който се лекува с covid-19“, коментира д-р Димитър Димитров, управител на УМБАЛ „Пълмед“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар