Translate

неделя, 22 март 2020 г.

Създават Медицински експертен съвет за борба с коронавируса


Той ще работи в синхрон с Националния оперативен щаб

Премиерът Бойко Борисов на среща с проф. Коста Костов, водещ специалисти по белодробни болести и дългогодишен национален консултант по пулмология и фтизиатрия, цитиран от БНР, заяви:
-Имаме нужда от Медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на решения, които по същината си имат и икономически, и социални измерения. Искаме максимално да обединим всички - хората, които разбират и да намерим най-добрите решения. Целта е повече мозъци, повече учени, да ни помагат. Допълнителен мозъчен тръст, съвет, който да дава научна гаранция за колко време и какво да се отпуска.
По думите му една от важните задачи на Медицинския експертен съвет ще бъде за анализира и предоставя цялата информация за разпространението на инфекцията в другите страни. Мнението на медицинските експерти ще се вземе и при предстоящото разпределение на защитните облекла, които в момента се произвеждат у нас и се очаква да бъдат готови в четвъртък.
Новосъздаденият съвет ще подпомага правителството при вземането на важни медицински решения и ще отговаря като цяло за медицинските въпроси. В него ще бъдат включени 4 или 5 специалисти. Ще се разчита и на добър диалог с Националния кризисен щаб, който ще продължава да работи.
Щабът и съвета ще бъдат подчинени на правителството.
„Аз съм оптимист и съм сигурен, че ще се справим, защото взехте мерки навреме. Ако не сме единни, и не мислим единно, и не сме сплотени, няма да се справим. В тази битка трябва да сме партньори”, категоричен бе проф. Костов, който ще предложи и състава на съвета.
Според него този съвет трябва да се появява публично не повече от 2 пъти седмично на брифинги и на тези срещи ще отговаря на чисто медицинските въпроси, задавани от медиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар