Translate

неделя, 12 януари 2020 г.

Д-р Асен Меджидиев, СЛК: Дали има лекарска грешка се разбира в процес на проверка, проведена от Етичната комисия на БЛС или от медицински надзор, прокуратура и следствие



Това каза д-р Асен Меджидиев, председател на Столична лекарска колегия на БЛС, при откриване на срещата - Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение?, която бе организатора от СЛК на БЛС съвместно с Факултет по обществено здраве – МУ, София.
Той каза още:
-Нека не споменаваме думата „лекарска грешка“, при новини за неблагоприятен изход от някакво лечение, защото съдът е този, който постановява дали има грешка, дали даден колега е сгрешил. Добре е да се казва - неблагоприятно събитие или неблагоприятен изход от лечението. Когато за колега с изграден авторитет и дълъг стаж в общественото пространство се каже, че е сгрешил хората губят в този миг доверието към него. И когато след месец излезем в медиите и кажем, че не е сгрешил, подсъзнателно в съзнанието на пациента „лекарска грешка“вече се е запаметила и авторитета на този лекар е накърнен. Ето защо и ние лекарите и вие – журналистите трябва да внимаваме при употребата на думата „лекарска грешка“.Наложителна е промяна в Закона за съсловните организации, с която да се разширят правомощията на БЛС по отношение контрола над лекарското съсловие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар