понеделник, 13 януари 2020 г.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, си отива от поста на 12 март


Това обяви той пред радио ”Дарик”. Като мотив изтъкна, че е поел ангажимент само до 12 март, когато приключва настоящият мандат, но посочените от него примери за нередности в системата доизясниха причината за неговото решение. Д-р Дечев каза:
-НЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. Парадоксът е резултат от законови текстове на здравните власти, които определи като лобистки. И уточни, че в няколко случая през м. г. НЗОК е поставяна пред свършен факт и пример за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата, но изведнъж, се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от бюджета на касата. Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме, а в същото време същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една голяма част от болниците - частните - беше забранено на касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават.
По думите му налага се основна ревизия на НЗОК, защото институцията не е адекватна на промените, настъпили в последните 20 години от съществуването й. той смята, че са нужни не повече от шест здравни каси за страната, а не 28-те, както е в момента, но една година преди парламентарни избори такава ревизия е невъзможна.
Д-р Дечев бe категоричен, че вече може да говорим за една организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени. Налага се ограничаване на броя и на болниците, както и въвеждането на редица реформи, които, по думите му, екипът на здравното министерство не е успял да предприеме. За да се случат обаче те, трябва да има унисон в действията на екипа на НЗОК с екипа на МЗ. Той каза още:
-В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Друго, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме. Ето защо нужна е ревизия на броя на болниците. Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението.
Второто е нещо, което екипът на МЗ и тази година не успя да свърши - национална информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи - там е много тревожно положението. Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи.
Всичките тези неща са извън дейността на касата. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде. Трябва да има унисон в действията между екипа на касата и екипа на министерството, те трябва да теглят в една посока. Аз си отивам на 12 март, защото ангажиментът, който съм поел, е за този един мандат, завърши д-р Дечев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар