Translate

четвъртък, 27 юни 2019 г.

На 29 юни отбелязваме Световния ден на склеродермията


Системната склероза /склеродермия/ е рядко заболяване, от което са засегнати над 2,5 млн. души в света. В България броят на пациентите с тази диагноза е около 450. Заболяването се характеризира с удебеляване и натрупване на съединителна тъкан в тялото. Склеродермията води до уплътняване на съединителната тъкан на кожата, на белите дробове, сърцето и бъбреците, което може да доведе до инвалидизация или да застраши човешкия живот. Приблизително един на всеки четирима души със склеродермия развива сериозни белодробни усложнения в рамките на три години от диагностицирането, което се оказва водеща причина за смърт.
По случай Световния ден на склеродермията, медицинските специалисти насочват вниманието към повишаване осведомеността на обществото за белодробната фиброза, която е често срещано усложнение и водеща причина за смърт при пациенти със системна склероза. Белодробната фиброза /позната още като интерстициална белодробна болест/ е едно от двете основни заболявания чрез които склеродермията може да засегне белите дробове. А именно уплътняването на съединителната тъкан, в следствие на което биват засегнати малките въздушни торбички в белите дробове /така нар. алвеоли/, води до загуба на еластичност и промяна във функцията. Симптомите на белодробната фиброза включват задух при упражнения или при изкачване на височини или стълби, както и суха дразнеща кашлица.
Редовното проследяване /скринига/ на склеродермията и всички свързани със заболяването усложнения e от решаващо значение, за да се поддържа добро състоянието на пациентите. Редовното посещение при лекар е необходимо за по-ранното идентифициране на симптомите на заболяването или, за да се проследи неговият ход на развитие. В допълнение на това, трябва да се има предвид, че симптомите на системната склероза могат да се променят с времето, затова редовните медицински прегледи са изключително важни.
Склеродермията може да бъде огромна тежест за онези, които засяга, най-вече жени на възраст между 25 и 55 години, понеже оказва сериозно влияние върху качеството на живота им. Макар в момента да няма одобрена терапия за самото заболяване, има налични медикаменти за лечение на различните усложнения, причинени от системната склероза, които намаляват негативните ефекти от заболяването.
Boehringer Ingelheim има постоянен ангажимент за подобряване качеството на живота на хората, страдащи от редки заболявания, за които до момента не е открито задоволително лечение и съществуват непосрещнати медицински нужди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар