Translate

четвъртък, 27 юни 2019 г.

В 11-ото издание на Националния исторически конкурс 58 участници представиха 34 задълбочени разработки


Петър Стоянов награди ученички от село Черноочене за разтърсващо проучване за Възродителния процес. Таня Еленска от Сливен, чиито ученици са печелили първата и десетата надпревара заяви, че единствено в научното състезание на фондация „Ценности“ темите не са казионни и патриотарски

Петър Стоянов по традиция връчи наградите на класиралите се на първо и второ място в Националния исторически конкурс, организират от фондация „Ценности“. На церемонията в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб ученици от цяла България трепетно очакваха да получат отличията си лично от  президента.  В 11-ото издание на научната надпревара участваха 58 гимназисти с 34 задълбочени проучвания  по всеобхватната тема „Детството в историята“.
Както справедливо отбеляза Таня Еленска – преподавател от ППМГ “Добри Чинтулов” в Сливен „Напоследък се нароиха много исторически конкурси, но този освен, че е първият – от 1998 година, той не само е с непрекъснато устойчиво развитие, ами е и единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски теми, а предполагат въображение и широта на мисълта“. А госпожа Еленска със сигурност  е наясно – тя е непрестанен научен ръководител на гимназисти от първото издание на състезанието и нейни ученици са печелили първото и юбилейното 10-о издание.
Стоянов призна, че е бил изненадан от задълбочеността на някои от разработките и че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ “Христо Смирненски” от кърджалийското село  Черноочене. Хора, преживели смяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст са споделяли чувствата и вълненията си в разговор с тях. Петър Стоянов заяви, че за тези интимни емоции човек трудно говори дори с децата си. Научната им ръководителка Юлия Чортленева, която също получи награда, обяви, че Туча Муса и Севилай са решили вместо да отидат на море с примамливото за един ученик финансово изражение на приза – 700 лева, да издадат написаното от тях в проучването „Името е достойнство, чест  - децата в община Черноочене и Възродителния процес”, за да стигне до повече читатели.
Двете втори награди заминаха за Русе и Сливен чрез Селджан Мехмедова от 10-ти клас на  СУЕЕ “Свети Константин Кирил – Философ”  и Ивана Мангинова от 11-ти клас на ППМГ “Добри Чинтулов”.
Третото място си поделиха три разработки – на  Георги Рангелов от 9-ти клас на
Природо-математическа профилирана гимназия “Св. Климент Охридски” от  Монтана; Светослава Павлова от 9ти клас на СУ "Константин Константинов" от Сливен и Дечо Павлов от 10-ти клас на  91-ва немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов” в София. 
Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“, дългогодишен партньор на фондация „Ценности“.
Благотворителната организация на Антонина Стоянова получава подкрепа за Националния исторически конкурс и от швейцарската фондация Leonardo, германската фондация „Кьорбер“, Столична община, Синдиката на българските учители  и е под патронажа на Министерството на образованието. Министерството на отбраната пък предостави за тържеството зала във Военния клуб.
Издателство „Просвета“ подари на заинтригуваните от историята участници изключително подходящата документална книга „Великите сили, България и Балканската война“.
Дългогодишният член на журито проф. Веселин Янчев пък донесе книги от университетското издателство и се обърна вдъхновяващо към присъстващте. Мита Георгиева ,общински съветник от София, прочете поздравителен адрес от кмета Йорданка Фандъкова.
Hayчното състезание e чacт oт мpeжaтa EUSTORY, ĸoятo oбeдинявa иcтopичecĸи ĸoнĸypcи oт вcичĸи eвpoпeйcĸи cтoлици. Всички отличени, ако имат приличен английски могат да участват в ceминapитe нa EUSTORY, ĸoитo ce пpoвeждaт в paзлични eвpoпeйcĸи cтpaни.
Дечо Павлов, който за втори път печели награда от Националния исторически конкурс разказа любопитни подробности от необичайния подход на тези срещи на младежи от 30 страни. Част от историческите факти се претворявали под формата на хип-хоп песни или чрез театрализиране на реални събития.
Стоянова поздрави отличените научни ръководители и благодари поименно на екипа на фондация „Ценности“.



Няма коментари:

Публикуване на коментар