Translate

сряда, 22 май 2019 г.

Нов национален стадион е част от офертата на MAG за концесията на летище София


България може да има нов стадион, категория 4 по стандартите на УЕФА, в следващите три години

Изграждането на нов национален стадион е част от офертата на MAG за концесията на летище София, включено в разширеното предложение, подадено пред Министерството на транспорта. Стадионът е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение за инвестиции на надвишава 2 милиарда евро.
Консорциум Витоша, състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group /BCEG/, предлага да вземе дейно участие в развитието на Airport City Sofia /Летищен град София/, който ще включва нов национален стадион, построен по стандартите на УЕФА от категория 4, подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителен бизнес зони София, както и такива за развлечения.
Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.
Предложението за новия стадион е част от по-масивен проект, а именно иновативния Airport City Sofia /Летищен град София/, който е част от офертата в концесионната процедура. Тази концепция е отражение на цялостното убеждение на MAG и BCEG, че разширяването и развитието на летище София трябва да донесе ползи за цялата българска икономика, както и да стимулира чуждестранните инвестиции и създаването на работни места.
Предложението за Airport City Sofia е като продължение на успеха на подобен проект, развит от двете компании на летище Манчестър – Airport City Manchester /Летище град Манчестър/. MAG и BCEG сключиха партньорство за изграждането на Airport City Manchester през 2013 г., което доведе до значителни икономически ползи за северната част на Англия и проектът бе признат като един от най-мащабните от подобен вид след този за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Консорциум Витоша е в уникалната позиция да подпомогне развитието на такава мащабна концепция, като BCEG е потенциален водещ изпълнител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар