Translate

вторник, 21 май 2019 г.

Facebook и политическата коректност на прицел в наградените творби на 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството


На 17 май се проведе церемонията по откриването и награждаването на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. От селектираните от международното жури 150 автора със 182 творби бяха връчени четири награди.
„Нивото на 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството надвишава границите на България. С начина, по който е организирано събитието и с качеството на експонираните творби, би се гордяла всяка европейска столица“, заяви министърът на културата Боил Банов, който връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство на Томас Кардю и Катарина Ранкович  за видеото „От арт до артилерия“. Проектът смело иронизира лекотата, с която съвременното общество сякаш привикна към присъствията на оръжията в новините и  реалния живот.
В раздел Карикатура Голямата награда Златен Езоп грабна Нилс Бо Бойесен от Дания. Той  поставя на прицел пристрастеността ни към социалната мрежа и способността й да влияе на интересите, желанията и мечтите ни.
В раздел карикатура наградата за карикатура получи полската карикатуристка Магдалена Восик, а наградата за обещаващ млад автор на Община Габрово бе поделена между трима творци – Самах Хамди и Мохамед Исмаил от Египет, и Десислав Лилков от България.
На церемонията присъстваха и посланиците на Египет, Дания и Австрия, както и творци и почитатели на изкуството от България и чужбина.
Ето и списък на наградените с линкове към творбите им на сайта на Биеналето.
От 69 произведения на 62 художници избрани от Васъф Кортун, председател на журито, Берта Зихел и Антон Стайков Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство се присъжда на:
Награда на град Габрово за млад обещаващ автор се присъжда на трима млади творци.
От 113 карикатури на 90 автори избрани от Мартин Роусън, председател на журито, Марилена Нарди и Чавдар Николов присъдиха на:
Изложбите от 24. Габровско биенале могат да бъдат разгледани до 30 септември 2019 година. Предстои и богата съпътстваща програма със срещи с творци, кинопрожекции и образователни програми, за която може да следите на сайта на биеналето и във фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар