Translate

сряда, 17 април 2019 г.

Нов спектакъл от програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК с енигматичното заглавие „CLSTRS“


Международната програма на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс – „Мигриращото тяло“ продължава с любопитни представления и през април. След успешните Jumpcore и Noish от Полша на 20 април от 19:30 часа ДНК ще представи проекта „CLSTRS“ на хореографа Красен Кръстев, който от години живее и работи в Швейцария.
Спектакълът „CLSTRS“ е кулминация на дългогодишните занимания на Красен Кръстев с жанра кабаре, което той съчетава с  изследване на социалните и полови идентичности. Хореографът работи заедно с визуалния артист Кристофър Фюлман, който, освен сценограф на представлението, е и партньор на Красен на сцената.
„CLSTRS“ се занимава с темата за човека, който не съществува просто чрез физическото си тяло. Телесната обвивка вече не е граница на идентичността. Тялото е в постоянна еволюция и трансформация. Задвижен от напрежението между настоящето и непосредственото бъдеще, спектакълът разгръща утопията на безкрайния спектър от възможности за човешка идентичност, резултат от смесването на мъжкото, женското, биологичното и технологичното начало.
Деконструирането на пола и сексуалността има за цел да еманципира човека от обичайните нагласи, да разшири полето на разбиранията му, като припомни човешкото основание, което не прави разлика между телата. Създава се пространство на едно непрекъснато видоизменящо се същество, което предизвиква любопитство, интригува със своята двойнственост и множествена идентичност, която накрая измества социалната хетеро-нормативна и ограничаваща конструкция на тялото. Пърформансът се впуска в търсене на човешкото, като утвърждава вярата във възможностите на тялото, разчитайки на овладяването на различни танцови техники.

Няма коментари:

Публикуване на коментар