сряда, 19 декември 2018 г.

“Пикльото“ от Калин Илиев с премиера в „Нов театър – НДК“


Нов вариант на пиесата на драматурга Калин Илиев – „Пикльото“ – ще бъде представен на сцената на „Нов театър – НДК“ под режисурата на Бойко Илиев.  Премиерният моноспектакъл на Кирил Михов може да бъде гледан за първи път на 20 декември  от 19:30 часа.  
Пикльото е нощен пазач, който охранява склад за самочувствие. За да не заспи, е поканил тайнствена любовница. Появява се и Крадеца, приема фантастични, одиозни превъплъщения. Битките между Пазача и Крадеца са една от друга по-ожесточени и невероятни. Всъщност – има ли Пазач, Крадец, Любовница, склад за самочувствие? Или един самотник живее измислен живот, в който единствената „реалност“ до него е самият Бог?
Освен с „Пикльото“, писателят и драматург Калин Илиев може да бъде разпознат чрез пиесите „Ключът“, „Границата“, „Как се гони страх“, „Голямата мама“, Приказка за обърканото царство“, „Приказка за края“, „Максимално“. Текстовете му са преведени на английски, гръцки, китайски, немски, румънски, руски, словашки, сръбски, украински, френски, чешки. Последни две книги на Калин Илиев – „Морфо“ и „Пролетта на емигрантите“ – станаха изключително популярни. Можe би защото историята проследява завръщане на емигрантите в измислената страна Нулия /безспорна метафора за България, но не само/. Там те влизат в сблъсък с властта на одиозни фигури, носещи прозвищата Вълка, Плъха и много други, в които може да бъде разпознат не само конкретния ни политически елит, но нещо много по-важно: душевни типажи, които са напуснали човешкия си облик.
„Светът е пълен с емигранти. Едни са такива извън страната си, други вътре в нея. Най-тъжно е, когато емигрират душите на хората и на мястото на човеците нахлуят животните.“
Това ни казва Калин Илиев, но той ни казва и друго: Светът е пълен с мечтатели, които продължават да търсят ръждивия перчем на Слънцето! …Виж!...То ни намига!... Чудесно е!...Невероятно е!... Нима не виждаш, Господи!? Нима не чуваш!? Всяка минута ни заливат звуци и образи от пъкала. Можем ли срещу тях да изправим търпението и смирението?...Време е да направиш някое чудо. Време е да дадеш знак…. Ако те има...“

Няма коментари:

Публикуване на коментар