Translate

вторник, 18 декември 2018 г.

Надзорният съвет на НЗОК прие


проект на Наредба 10, с който се предвижда да се прекрати плащането на 2 лв. на аптеките за обработването на рецепти за лекарства по протокол.
Проектонаредбата ще бъде качен на сайта на МЗ за публично обсъждане, след това Надзорния съвет (НС) ще го разгледа, преди да бъде представен пред здравния министър.
Нови медикаменти ще се заплащат по реда от тази година, след като са преминали оценка на здравните технологии.
Няма да има лимити за онколекарства за болниците. Лекарствата се плащат по друг ред. Текстът, който е отразен в момента, ще бъде коригиран така, че да не се различава от това, което е през настоящата година. Няма да има промяна. Ще има индикативни стойности, както и тази година, но няма да има задължителни стойности, над които няма да се заплаща.
Ако дадена болница икономиса средства през месец декември спрямо индикативния й бюджет, то тя ще може да прехвърли икономията в увеличение на утвърдената месечна стойност за дейност за месец януари.
Медицинските изпълнители на БМП помощ могат да подадат в РЗОК писмено заявление за увеличение на размера на месечната стойност по т.1 за случаите на спешна диагностика и лечение по КП, КПр или АПр, за сметка на до 5% от утвърдената стойност за следващия месец в приложение № 2 от индивидуалния си договор.
Жени Начева, председател на НС на НЗОК заяви, че ще приключат 2018 г без неразплатени разходи, които да натоварят бюджета за следващата година, в това число и в сферата на разходите за лекарства.
Преразходът от 30 млн. за домашно лечение и 40 млн. лв. за онколекарства ще бъде компенсиран от резерва и от преизпълнението на приходите, които са между 60 и 65 млн. лв.на годишна база, съобщи тя.
Надзорът освободи 47,685 милиона лв. Над 8 милиона от тях ще бъдат насочени към СИМП, 442 900 ще са за МДД, а останалите 39 милиона лева ще са за БМП.
С всичките решение на НС на НЗОК можете да се запознаете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар