42 милиарда евро данъци внася европейската пивоварна индустрия
Средно 140 са халбите, консумирани на глава от
населението в ЕС през 2017 г., споделят от Съюза на пивоварите в България (СПБ)
по повод последния доклад от Брюксел за бирения сектор в Европа. Продължава да
расте и броят на пивоварните на континента, като през 2017 г. те са 9 450, а сега - в края на 2018
г., вече надхвърлят 10 700, от които близо 6 000 са микропивоварни с годишно
производство под 1 000 хектолитра бира.
Статистиката за Европа показва, че по веригата „от зърното
до халбата“ през 2017 г. в ЕС пивоварите са генерирали около 2,3 мил. работни
места във всички свързани сектори, като директно заетите в производството на
бира са около 124 470 души, а правителствата на страните от евросъюза събират
близо 42 милиарда евро под формата на данъци от пивоварната индустрия,
включително 10,9 милиарда от акцизи върху бирата.
Производството на бира в ЕС се е увеличило с близо 2
млн. хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 година. С производство от 93
млн. хектолитра Германия е водещият пивопроизводител в Европа – една от всеки
пет бири, произведени в ЕС, е с произход от Германия, следвана от
Великобритания и Полша (и двете с производство от по 40 млн. хектолитра или 10%
от общия обем).
У нас бирата е особено популярна. 31 % от
населението на страната смятат, че бирата е подходящо за тях питие, а близо
една трета от всички българи са на
мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на
живот. През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе – 11 пъти месечно.
Средно българинът слага на масата пиво поне 10 пъти
месечно през лятото и 8 пъти през зимата. Мъжете консумират пиво по-често от
жените – 12 пъти на месец, а най-активните любители на пенливата напитка са
между 30 и 59 години. През последните 3 години у нас производството на бира
ежегодно надхвърля 5 милиона хектолитра, а броят на пивоварните от 16 нараства
на 24.
Европейската бира се радва на голям интерес в цял
свят и много страни членки увеличават износа си. 87 млн. хектолитра от бирата,
произвеждана в ЕС, се изнася в 123 държави. Белгия и Германия са най-големите
износители на бира в Европа. Всяка от тях изнася по 15 млн. хектолитра, от
които една трета са за държави извън ЕС.
Интересен факт е, че безалкохолните бири и бирите с
ниско съдържание на алкохол в момента представляват 6% от пазара на бира в ЕС.
Това показва, че балансираният и по-здравословен начин на живот се радва на
нарастваща популярност сред потребителите.
Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на
храните, Витянис Андрюкайтис по време на Общото събрание на Пивоварите на
Европа сподели: „Приветствам ангажимента и старанието на Пивоварите на Европа
да предоставят пълния списък със съставките и калорийното съдържание на всички бири.
Това ще помогне на хората в ЕС да бъдат по-добре информирани и, надявам се, да
правят по-здравословни избори. Прозрачността е една от най-модерните думи в
сектора на храните и напитките през последните години – което е ясен сигнал, че
тя е важна за потребителите. Ето защо призовавам цялата алкохолна индустрия да
последва примера на Пивоварите на Европа и да отговори на очакванията на
консуматора".
Като участник в европейската среща на индустрията, изпълнителният
директор на СПБ Ивана Радомирова, коментира: "Българските пивовари участват
много активно в общоевропейското начинание за доброволно предоставяне на
подробна информация за категорията. С водещата роля на СПБ тази практика вече е
факт в страната. На почти 100% от
произвежданите у нас бири пивоварните публикуват списък на съставките на
съответните марки, както и енергийната им стойност.“
Проучване, проведено през 2018 г. в 12 държави от ЕС
от Reputation Institute, показа, че за близо половината от анкетираните,
умерената употреба на алкохол е част от консуматорската им култура или начин на
живот и те оценяват високо иновативните опции за нискоалкохолни и безалкохолни
бири, които пивоварните все по-често предлагат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар