Translate

понеделник, 17 декември 2018 г.

В ЕС се консумират по 140 халби бира годишно


42 милиарда евро данъци внася европейската пивоварна индустрия

Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в ЕС през 2017 г., споделят от Съюза на пивоварите в България (СПБ) по повод последния доклад от Брюксел за бирения сектор в Европа. Продължава да расте и броят на пивоварните на континента, като през  2017 г. те са 9 450, а сега - в края на 2018 г., вече надхвърлят 10 700, от които близо 6 000 са микропивоварни с годишно производство под 1 000 хектолитра бира.
Статистиката за Европа показва, че по веригата „от зърното до халбата“ през 2017 г. в ЕС пивоварите са генерирали около 2,3 мил. работни места във всички свързани сектори, като директно заетите в производството на бира са около 124 470 души, а правителствата на страните от евросъюза събират близо 42 милиарда евро под формата на данъци от пивоварната индустрия, включително 10,9 милиарда от акцизи върху бирата.
Производството на бира в ЕС се е увеличило с близо 2 млн. хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 година. С производство от 93 млн. хектолитра Германия е водещият пивопроизводител в Европа – една от всеки пет бири, произведени в ЕС, е с произход от Германия, следвана от Великобритания и Полша (и двете с производство от по 40 млн. хектолитра или 10% от общия обем).
У нас бирата е особено популярна. 31 % от населението на страната смятат, че бирата е подходящо за тях питие, а близо една трета  от всички българи са на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот. През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе   11  пъти месечно.
Средно българинът слага на масата пиво поне 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата. Мъжете консумират пиво по-често от жените – 12 пъти на месец, а най-активните любители на пенливата напитка са между 30 и 59 години. През последните 3 години у нас производството на бира ежегодно надхвърля 5 милиона хектолитра, а броят на пивоварните от 16 нараства на 24.
Европейската бира се радва на голям интерес в цял свят и много страни членки увеличават износа си. 87 млн. хектолитра от бирата, произвеждана в ЕС, се изнася в 123 държави. Белгия и Германия са най-големите износители на бира в Европа. Всяка от тях изнася по 15 млн. хектолитра, от които една трета са за държави извън ЕС.
Интересен факт е, че безалкохолните бири и бирите с ниско съдържание на алкохол в момента представляват 6% от пазара на бира в ЕС. Това показва, че балансираният и по-здравословен начин на живот се радва на нарастваща популярност сред потребителите.
Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните, Витянис Андрюкайтис по време на Общото събрание на Пивоварите на Европа сподели: „Приветствам ангажимента и старанието на Пивоварите на Европа да предоставят пълния списък със съставките и калорийното съдържание на всички бири. Това ще помогне на хората в ЕС да бъдат по-добре информирани и, надявам се, да правят по-здравословни избори. Прозрачността е една от най-модерните думи в сектора на храните и напитките през последните години – което е ясен сигнал, че тя е важна за потребителите. Ето защо призовавам цялата алкохолна индустрия да последва примера на Пивоварите на Европа и да отговори на очакванията на консуматора".
Като участник в европейската среща на индустрията, изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова, коментира: "Българските пивовари участват много активно в общоевропейското начинание за доброволно предоставяне на подробна информация за категорията. С водещата роля на СПБ тази практика вече е факт в страната.  На почти 100% от произвежданите у нас бири пивоварните публикуват списък на съставките на съответните марки, както и енергийната им стойност.“
Проучване, проведено през 2018 г. в 12 държави от ЕС от Reputation Institute, показа, че за близо половината от анкетираните, умерената употреба на алкохол е част от консуматорската им култура или начин на живот и те оценяват високо иновативните опции за нискоалкохолни и безалкохолни бири, които пивоварните все по-често предлагат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар