Translate

понеделник, 17 декември 2018 г.

Дерматологът д-р Ана Пейкова от клиника Дерма-ЕЛИТ: Сега е моментът да заличите петната!


Началото на зимата е най-подходящият сезон  за премахване на соларни петна, фиброми, пигментирани бенки

В началото на зимата, когато кожата добие естествения си цвят и избледнее от загара, петната по нея стават много по-видими. В действителност това е най-подходящият сезон за премахване на соларни петна, фиброми, пигментирани бенки и да се погрижим за всички стари и новопоявили се несъвършенства от този вид по кожата на лицето ръцете, деколтето и тялото.
Съвсем скоро ще стартира ски-сезонът и може би мнозина се притесняват, че ако изтребят петната те се появят много по-ярки при слънцето и отблясъците му върху снега. Те, обаче, са различни видове, но моите наблюдения на дерматолог са, че има кожи, които са по-склонни да се пигментират, въпреки целогодишното нанасяне на слънцезащитен крем с висок UVфактор.
Затова е много важно лекарят да прецени какъв вид са петната и кога да започне тяхното третиране. Ако имаме соларни повърхностни новообразувани пигментации те могат да се третират с киселина, с лазер с IPL и след това човек да се отдаде на зимни спортове и да се предпазва със слънцезащита. Има пигментни петна вследствие на бременност или на хормонален дисбаланс при по-зрели кожи. Тогава се налага по-голям брой комбинирани процедури. При тях е добре да се съчетава третиране с пулсова светлина, химични пилинги и домашна грижа. В този случай времето за обработването им е малко по-дълго. Така че трябва да се избере най-подходящата процедура за различните видове петна.
При всички случай не е добре да се използва само един метод. Много често хората са твърде разочаровани, защото или провеждат самолечение с най-различни средства – от бабини рецепти до избелващи кремове от аптеката. После съжаляват, защото не им върши работя. Ако една пигментация е дълбоко в кожата, вследствие хормонален дисбаланс, тя продължава да образува пигментни гранули в дълбочина. В този случай и най-добрият избелващ крем няма да й повлияе.
Тогава пациентът казва „Той не върши никаква работа“, а това не е съвсем вярно.  Просто при третирането на едно петно е много важно специалист да прецени какъв е неговият вид и каква комбинация от процедури да се приложи, за да има реален успех. При кожите склонни към образуване на пигментации третирането е много трудно, защото при първото излагане на слънце те отново се появяват.
Една от процедурите е третиране на пигментациите с определени видове киселини. Тези процедури трябва да се правят контактно по четири ли по шест в комбинация с продукти за домашна грижа.  Има пигментации вследствие акне или други дерматози. Тогава вече може да се комбинира химичният пилинг с фракционирана радиочестота с апарат Венус Вива, който е доста популярен. Фракционираната радиочестота прави микроканали в кожата и след процедурата може да се нанася веднага пилингът в различен процент киселинност по преценка на лекаря. Това са т.нар. „агресивни процедури“, при които  трябва много добре да се прецени зоната и параметрите, по които се работи.
Апаратът IPL  е едно от най-добрите средства за третиране на пигментация, защото пулсовата светлина с определена дължина на вълната унищожава петната. Пигментацията се свързва с лъча, поглъща точно определена дължина на вълната, след което се разгражда и се абсорбира от макрофагите. 
IPL също се прави в комплекс от няколко процедури като ефектът се вижда обикновено след втората.
Най-често използваната комбинация  от дерматолозите е Венус Вива, пилинги и пулсова светлина.
За разлика от третирането с Венус Вива, при IPL  кожата става фоточувствителна, т.е. там предпазването от последващо излагане на слънце е много важно, защото може да се засили самата пигментация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар