Translate

понеделник, 11 юни 2018 г.

Показват картини за милиони в София


Само изгубеният шедьовър на Лотрек е над 300 хиляди евро, твърди Георги Генов

Георги Генов
Картини за милиони са изложени в столичната галерия Класика, като само шедьовърът на Тулуз Лотрек - "Жената котка" е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов. Той даде цяло състояние, за да откупи картината на Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият мецанат акад. Васил Гюзелев. “Жената котка” е била
Жената котка
някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис Трети.
Над 100 новооткрити творби на стари майстори са изложени в галерията на д-р Генов, съобщава ВИП Комюникейшън.
Историкът д-р Георги Генов  работи в секция "Македонски въпрос" към БАН и е създател на галерия-музей "Класика", която вече 27-години е лидер в културния живот на София. 
Освен галерията, той има и издателство, две книжарници /едната в Охрид/, завод за вино и фабрика за цигари, която е подпалена от "неизвестен извършител", ателиета и др. 
По време на почивките си на Охридсото езеро посещава средновековните паметници на Крали Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции до там, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и разбира се - в Париж. 
Член е на "Комитета Юли Пинкас - ПАСКИН" и на едноименната фондация в България. Той и академик Гюзелев правят дарения на Софийската и Видинската община, където е роден Паскин, канят в България наши сънародници, за да се изявяват на родна земя. 
На 20 юли т.г. в галерия "Класика" ще бъде открита изложба на  Еми Кулинска - Париж и на проф. Георги Чапкънов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар