Translate

вторник, 12 юни 2018 г.

Нов рецептурник с 433 рецепти за детските градини


Той се подготвя от Националният център по обществено здраве и анализи. Всички рецепти, които са включени а в него остават, но са допълнени с нови като киноа, елда, сусамено семе и др.
Отпадат пържените храни, колбасите, имитиращите млечни продукти, както и продуктите, в които има изкуствени консерванти, подсладители и оцветители. Десертите от захар са много намалени, както хлябът, солта и тестените изделия, но баничките остават и то в голямо разнообразие и с различна плънка – яйца, спанак, праз, ябълка, тиква и т. н.
В рецептурника включва чисто месо, смути вместо боза и авокадо вместо тутманик.
Екзотичните плодове като манго, фурми, сушени боровинки също присъстват в на детската трапеза. Към зеленчуците пък се добавят броколи, брюкселско зеле, рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи, както и пармезан и котидж сирене.
С промените се въвеждат и по-голям грамаж на порциите за по-големите деца. Сега изискването е те да са по 130 грама.
Предстои рецептурникът да бъде обсъден в МЗ. Предвидено е и общественото му обсъждане в най-скоро време.
Председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите припомни, че продукти като киноа и чия, се отглеждат в екваториални държави, в които няма никакъв фитосанитарен контрол. По думите й изместването на традиционната българска храна е голям експеримент с детското здраве, а идеята е да се намери пазар за така нареченото вертикално земеделие. Тя допълни, че рецептурникът още не е подкрепен от дружеството на детските ендокринолози, на гастроентеролозите, както и от педиатрите.
Диетолозите препоръчват обаче хората да консумират плодове и зеленчуци, които традиционно растат в региона. Сред българските суперхрани те нареждат тиквата, хлябът от лимец, както и хлябът със семена от слънчоглед, тиква и орех.


Няма коментари:

Публикуване на коментар