Той се подготвя от Националният център по обществено здраве и анализи.
Всички рецепти, които са включени а в него остават, но са допълнени с нови като
киноа, елда, сусамено семе и др.
Отпадат пържените храни, колбасите, имитиращите млечни продукти, както
и продуктите, в които има изкуствени консерванти, подсладители и оцветители. Десертите
от захар са много намалени, както хлябът, солта и тестените изделия, но баничките
остават и то в голямо разнообразие и с различна плънка – яйца, спанак, праз,
ябълка, тиква и т. н.
В рецептурника включва чисто месо, смути вместо боза и авокадо вместо
тутманик.
Екзотичните плодове като манго, фурми, сушени боровинки също присъстват
в на детската трапеза. Към зеленчуците пък се добавят броколи, брюкселско зеле,
рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи, както и пармезан
и котидж сирене.
С промените се въвеждат и по-голям грамаж на порциите за по-големите
деца. Сега изискването е те да са по 130 грама.
Предстои рецептурникът да бъде обсъден в МЗ. Предвидено е и общественото
му обсъждане в най-скоро време.
Председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и
сладкарите припомни, че продукти като киноа и чия, се отглеждат в екваториални
държави, в които няма никакъв фитосанитарен контрол. По думите й изместването
на традиционната българска храна е голям експеримент с детското здраве, а
идеята е да се намери пазар за така нареченото вертикално земеделие. Тя
допълни, че рецептурникът още не е подкрепен от дружеството на детските
ендокринолози, на гастроентеролозите, както и от педиатрите.
Диетолозите препоръчват обаче хората да консумират плодове и зеленчуци,
които традиционно растат в региона. Сред българските суперхрани те нареждат тиквата,
хлябът от лимец, както и хлябът със семена от слънчоглед, тиква и орех.
Няма коментари:
Публикуване на коментар