Translate

понеделник, 11 юни 2018 г.

Безкръвните гинекологични операции, не оставящи белег вече са факт



Тe могат да се извършват през един малък отвор вместо през четири или пет порта. За „вход“ може да се използва пъпът на корема и така по тялото на жената, подложила се на гинекологична операция, не остава белег след интервенцията. Това позволява на пациента да се възстанови по-бързо, както и да продължи живота си без белези по тялото, обяснява проф. д-р Мете Гюнгьор, онкогинеколог в болница Acibadem Maslak в Турция.
При затворените хирургични методи, наричани лапароскопска хирургия, се правят 4-5 малки разреза с размери от 5 до 10 мм, с цел по-бързо зарастване, по-малко болка, по-малки белези и повече комфорт за пациента. Сега обаче лапароскопски операции могат да се извършват и през един единствен отвор, което „технически“ е възможно благодарение на напредъка в роботизираната хирургия, посочва проф.Гюнгьор. Когато достъпът се осъществява в областта на пъпа на корема, белегът се свежда до минимум.
„Можем да направим операцията, без да докосваме друга част от тялото, само с разрез от 1.5-2 см в областта на пъпа. По този начин след заздравяването на пъпа не остава следа от хирургичната намеса и резултатът е изключително удовлетворителен за пациентките от естетическа и козметична гледна точка. Освен това, операцията с един отвор ускорява възстановяването, така че пациентката може да стане още на следващия ден и дори да се прибере у дома“, обяснява той. При робот-асистирана операция, извършвана през един отвор, през 2-сантиметров разрез на корема се вкарва устройство с четири дупки.  Една от тях е за камерата, две – за ръцете на робота, а последната се използва от асистента по време на операцията.
Специалистът подчертава, че затворената операция може да се направи със същия ефект като отворената, благодарение на триизмерните образи, получавани при роботизираната хирургия, които позволяват видимост в дълбочина и не пропускат дори най-малките детайли. Ползите от лапароскопските операции се увеличават с прилагането на роботизирана хирургия, при която използваните инструменти позволяват премахването на тъкани и по-голяма способност за ротационни движения. Такъв тип операции позволяват по-голяма прецизност, по-малко болка и по-малък риск от инфекции.
В случаите, в които се налага отстраняване на матката, тя може да бъде извадена през направения един единствен отвор, ако е с подходящи размери. При кисти на яйчниците, неголеми операции на миоми, пролапс на матката, сраствания, както и операции вследствие от спонтанен аборт поради проблеми с тръбите или цервикална недостатъчност, хирургичната намеса може да се осъществи с помощта на робот. Проф. Гюнгьор уточнява, че еднопортовите операции все още не са приложими при всички тези операции, но благодарение на роботизираните методи обхватът на прилагането им се разширява. Все още е предизвикателство операцията през един отвор при онкологични случаи. Тя е приложима при хирургично отстраняване на кисти или на матка, ако те не са много големи.
Гинекологичните операции са сферата, в която роботизираната хирургия се използва най-често. Всички гинекологични операции, и в частност операциите при гинекологични онкологични заболявания, могат да се извършат с помощта на роботизирана система.


Няма коментари:

Публикуване на коментар