Translate

четвъртък, 22 юни 2017 г.

Проект на EС помага на преживели онкозаболявания млади хора



В София се проведе международна конференцията във връзка с проекта "Create Your Future", който има за цел да създаде адекватна програма за кариерно ориентиране на млади хора, преживели рак в детска възраст.
Преди 3 години Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ (организация, създадена от родители на деца преборили болестта) се включи като партньор в международния проект "Create Your Future", който се осъществява с подкрепата на Европейската комисия. Той с финансиране по Програмата Еразъм+ и в него участват 8 партньорски организации от 4 държави от ЕС - Гърция, Австрия, Испания и България.
В рамките на проекта се проведе мащабно изследване на нуждите на младежите в четирите партньорски държави, създаде се програма за обучение на кариерни консултанти, която е адаптирана към особеностите и спецификите на условията във всяка отделна държава и стартираха пилотни консултации с младежи, които търсят работа или са на прага на избор на професия.
Всяка години в света от рак се разболяват около 250 000 деца и юноши под 20 години и 90 000 от тях не оцеляват. Въпреки това в развитите страни успехите на лечението на онкологичните заболявания в детска възраст е добрата новина в медицината. Над 80% от разболелите се деца, при наличие на адекватно лечение, оцеляват и постигат дълготрайна ремисия. В България годишно от рак се разболяват около 150 деца. Лечението продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот. През това време те не могат да посещават училище, да се срещат с приятели и да се занимават с любими занимания. След този период обаче децата се връщат обратно в своя свят и отново мечтаят за бъдещето, покоряват върхове, защото са спечелили най-тежката битка - тази за собствения си живот.

Снимка: akcent.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар