Translate

събота, 1 октомври 2016 г.

Пети ПРЕМИЕР гастрономически фестивал в в Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт – Банско



Българските готвачи са добре подготвени и адаптивни, за да работят за различни кухни и в световни ресторанти

Повече от 120 шеф-готвачи ще вземат участие в тазгодишния Гастрономически фестивал, който ще се проведе от 4 до 20 ноември и ще включва и тридневно обучение, относно новите техники в изкуството готвене. Ще има и още едно отново тридневно обучение за намаляване
разходите при готвене, при приготвяне на храната под вакум и т. н.
Шеф-готвачите, които ще присъстват от Испания, Гърция, Япония и други държави са единодушни, че цената на продуктите може да бъдат снижени, без да се прави компромис с качеството на храната. По време на фестивала, както обученията, така и самите дегустации ще са важни и интересни.
„Горди сме, че с инициативата си за пети път ще дадем шанс на много български професионалисти да повишат своето ниво на кулинарни умения и техники, както и да се докоснат до нови непознати кухни от различни места по света. От първата си година тук се опитваме да сложим Банско на картата с гастрономическите номинации”, сподели по време на официалното представяне на програма на фестивала Такис Дретакис, мениджър на хотел „Премиер”, организатор и домакин на фестивала.
В директна скайп връзка Шеф Джордж Стилианудакис, изтъкнат професионален шеф-готвач със световно признание, сподели повече за предстоящия си семинар - „Су вид техники – или как да намалим себестойността на храната в а-ла-карт ресторант“ и пожела успех на всички участници.
И шеф Алси Син, който ще бъде домакин на специална дегустационна вечеря, също се включи с директна връзка и накратко разказа какво го привлича в изучаването и прилагането на японската, перуанската, сиамската и кантонската кухня.
Представителят на Le Cordon Blue, Париж, шеф Марк Вака пък ще бъде инструктор на семинара „Фини кулинарни техники“ от 9-11 ноември
Страната ни ще бъде представена от няколко шеф готвачи, сред които Андрей Стоилов, зам. председател на  Българската асоциация на професионалните готвачи и капитан на Българския национален отбор на готвачите на последните Кулинарни Олимпийски игри. Изключителният шеф-готвачо ще предложи една нощ, посветена на българската кухня. Пред гостите на официалното откриване на програмата на фестивала той представи терин от патешки дроб в орехова бисквита върху дюлево рагу. Свои ястия показаха и шеф Цветомир Николов, чиято дегустационна вечеря ще бъде посветена на Азия и шеф Александър Алексиев, който ще направи откриващото парти на Гастрономическия фестивал.
По думите на Алексиев българските готвачи са добре подготвени и адаптивни, за да работят и вън от страната, а цените на дегустациите, по време на фестивала, са повече от разумни и достъпни.
Присъстващите на фестивала ще има възможността да опита и види и менюто на Димитрис Пампорис, заслужил шеф-готвач, който предлага комбинация от традиционен и модерен подход в работата си при представянето на гръцката кухня. Носителят на звезда Michelin шеф Джорджи Есвете също ще има дегустационна вечеря на гастрономическия фестивал на тема „Средиземноморска и гурме кухня”.
Тази година шеф-готвачите на фестивала са подготвили и още една вкусна изненада за гостите - извънредното събитие „Опитайте това изкуство".Всеки един от тях ще представи произведение на изкуството, направено от храна, вдъхновено от творба на любим техен автор.
Изпълнителният директор на хотелската верига ERMIA Василики Каралиолиу сподели, че гастрономическият ПРЕМИЕР фестивал безспорно ще превърне Банско от позната ски дестинация в мулти кулинарно място, където българските и чужди туристи могат да опитат и да видят ястия и техники от цял свят, благодарение на ПРЕМИЕР фестивала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар