Translate

четвъртък, 14 април 2016 г.

У нас от болестта на Паркинсон са засегнати около 15 хил. души


а 10% от тях са с тежка фаза на заболяването. От Паркинсон най-често заболяват мъжете на
възраст около е 50-60 години. Заболяването обаче се подмладява и може да засегне дори 20 годишни младежи. Някои от симптомите на заболяването са неспецифични и поставянето на диагнозата понякога закъснява. Вече съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза, да не им действат останалите медикаменти и да нямат други сериозни заболявания.
50 души у нас са на терапията с помпи и интестинален гел, който стимулира мозъчната дейност, която е безплатна по НЗОК. Месечно лечението за един пациенти струва около 4000 лв.
Стартира Информационната кампания „Живот с Паркинсон”. До края на април в нейните рамки ще се проведат безплатни неврологични прегледи в прегледите ще се извършват в София, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.
Желаещите да се прегледат ще трябва да си запишат предварителен час в съответното лечебно заведение, а допълнителна информация пациентите могат да намерят на сайта www.parkinson.bg.
По идея на Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България, Националната асоциация на хората, болни от късен Паркинсон и Асоциация „Двигателни нарушения и множествена склероза”, на главната алея на УСБАЛНП „Св. Наум” са засадени 350 холандски лалета –символ на хората живеещи с Паркинсон.


Няма коментари:

Публикуване на коментар