Translate

неделя, 10 април 2016 г.

Захарният диабет е една от най-комплексно обслужваните болести



Новите терапии носят измерими здравни ползи за пациентите и увеличават икономическата и социалната им активност


Диабетът е хронично неинфекциозно заболяването, при което е постигнат най-голям баланс   заяви маг. фарм. Йорданка Вълчева, директор на Дирекция „Лекарствена политика“ в НЗОК, по време на медиен семинар „Значение на навременното лечение, профилактика и национални политики“.
между заделени обществени средства и обращаемост на пациентите,
По данни на здравната касата м. г. за лекарствена терапия на захарен диабет са изразходвани 19% от общите разходи за лекарствени продукти, а обращаемостта е 23%, т.е. на лице е почти пълно припокриване на нуждаещите се от лечение и средствата, отделени за тази цел.
По думите и темпът на  разходите на НЗОК се задържа между 4% и 5% годишно, което ги прави прогнозируеми и имащи реално измерим ефект.
Данните на НЗОК показват, че инвестирането в инкретин-базираните терапии (GLP-1 рецепторни антагонисти, DPP-4 инхибитори, SGLT2 инхибитори) има добър ефект, при захарен диабет тип 2, по отношение намаляване на гликирания хемоглобин и понижаване на телесното тегло.
Дългосрочната цел е намаляване на кумулативния риск от усложненията (макро и микроваскуларни)и смъртността от захарен диабет с 10%, за 10 годишен период на лечение, което е сериозно постижение в терапията.
В структурата на смъртността у нас – болестите на кръвообращението заемат 65,56%, а ендокринните заболявания в т. ч. усложненията на диабет – 1,58%. Намалената трудоспособност обаче е 7.5%, съобщи Вълчева.
Захарният диабет е една от най-комплексно обслужваните болести. 5% от За миналата година разходът на НЗОК за диабет е 28% от разходите за общи заболявания, посочи тя.
здравноосигурителните плащания за медицински дейности на НЗОК са за лечение на тази хронична незаразна болест, като 81% от средствата са за лекарствена терапия с 130 лекарствени продукти.
България следва темповете на останалите държави от ЕС. Смъртността от диабет в страната намалява (близка е до средната з Европа), увеличава се продължителността на живот, подчерта Деян Денев, изп. директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФарМ).
Това означава, че захарния диабет е една от областите, в която здравната система функционира добре, Доклад на Световната банка посочва, че в Европа причината 44% от хората в трудоспособна възраст да напускат работа е болест, каза Денев.
Участниците във форума бяха единодушни, че положителните неща, които се случват са много повече от трудностите и предизвикателствата. Новите терапии безспорно носят измерими здравни ползи за пациентите и увеличават икономическата и социалната им активност. А при контрола, обучението и колаборацията между лекари и пациенти са на лице извоювани години живот. Те се обединиха около становището, че здравните системи трябва да разпознават иновацията и да я заплащат, за да бъде тя достъпна за пациентите.
 




Няма коментари:

Публикуване на коментар