Translate

петък, 16 октомври 2015 г.

Хората трябва стриктно да се придържат към Имунизационния календар

Широко дискутирана в ревматологичната практика е връзката между ваксините и развитието  
на автоимунните ревматични болести.При много от тях се обсъжда възможна патогенетична  връзка, но за нито една не е доказана със сигурност подобна зависимост.
На настоящия етап от развитието на медицинската наука липсват сигурни и надеждни средства за доказване на пряка причинно-следствена връзка между ваксинирането и проявяването на някоя от тези болести т.е. подобна връзка не може да се докаже със сигурност, се казва в писмото на проф.д-р Златимир Коларов - Клиника по ревматология към МУ-София, предоставено на медиите, по време на форума, посветен на ваксинопрофилактиката, проведен на 16.10 т. г. в Благоеврград.
Освен това може да се касае за съвпадение във времето между ваксинирането и появата или обострянето на дадено автоимунно заболяване. Друг е въпросът, че много от ревматично болните са имунологично компрометирани от болестта и лечението с кортикостероиди и имуносупресори. Поради което те са податливи на всякакви инфекции и се нуждаят от надеждна протекция - съответни хигиенни мерки, ваксиниране на застрашени контингенти болни при съответна епидемиологична ситуация, но след преценка на лекуващите ги ревматолози. 
Благодарение на ваксините са спасени милиони човешки живота, намалена е детската и общата смъртност, продължена е средната продължителност на живот и е даден шанс на милиони хора не само да живеят, но и да се радват на добро здраве и дълголетие.  
В писмото се казва също така, че въпреки резервите, които съществуват към ваксините неговото убеждение е, че хората твърдо трябва да се придържат към Имунизационния  календар при липсата на конкретни противопоказания, определени за всеки здрав или болен човек от неговия ОПЛ.
Защото благодарение на ваксините и програмите за ваксиниране у нас и в света  има болести, които за мен и за повечето  съвременни лекари са познати по описание в учебниците като едра шарка, петнист и коремен тиф и др, и са спасени милиони хора.
Възможността от усложнения, които поначало се срещат при малък брой хора-това е следствие от специфичността на биологичната материя, не трябва да ги възпира от най-надеждното за момента средство за борба със сериозните и безпощадните инфекциозни болести, които съвременната медицина надеждно профилактира.
Всички лекари сме наясно, че винаги е по-лесно и безрисково да профилактираш, отколкото да лекуваш, а болестите, колкото и да сме се научили да ги лекуваме и овладяваме със съвременни и надеждни  лечебни средства, продължават да вземат своите жертви, се казва още в писмото.  

Снимка:media.framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар