Translate

събота, 17 октомври 2015 г.

Проф.д-р Радка Аргирова: Липсата на много заболявания днес се дължи на постигнатия висок обществен имунитет



Бъдещето е на терапевтичните ваксини

На 16 октомври в Благоевград, по инициатива на Фондация „МОСТ- медии, общество, кръгла маса на тема „Ваксините - мит и реалност съвременно състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката“.
семейство, традиции”, се проведе
Във форума участваха проф. Аргирова, вирусолог в МБАЛ „Токуда Болница” и председател на Българското дружество по вирусология, Проф. д-р Ивайло Търнев, началник Неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, председател на Българското дружество по невромускулни заболявания и председател на фондация “Здравни проблеми на малцинствата“, актрисата Татяна Лолова като „студент по медицина”, лекари, медицински сестри и журналисти.
По време на събитието проф. Аргирова сподели:
-Първото антиваксинално движение се организира в САЩ преди 80 години, което и до сега е живо в много страни. Но за съжаление у нас то получава една неправилна връзка и смесване с права на личността, с разбирането за свобода, информираност и взимането на решение. В щата Калифорния, САЩ вече е въведената задължителната ваксинация. И това е информация само от преди две седмици.
Аз съм изключително ревностен привърженик на ваксините. Защото те предпазват човешкия организъм и той е готов за срещата с вирусния агент.
С други думи, чрез ваксината той вече е образувал антитела, които да противодействат на вируса. Ето защо колкото повече хора в дадена общност са имунизирани толкова по-малка е вероятността тези, които не са имунизирани да се разболеят. В това е социалния смисъл и обществената значимост на имунизациите. Освен че предпазва имунизацията има и друг ефект – модифицира протичането на дадена инфекция. Сега сме в началото на грипния сезон, а пикът на грипната инфекция е обикновено в края на януари, началото на февруари. Щамовете, които ще циркулират в тазгодишната грипна епидемия ще са от тип А "Калифорния", "Швейцария" и два вида от тип В - "Пукет".
Трябва да сме на ясно, че от въздушно-капковите инфекции не може да се предпазим. Грипът е най-типичния случай, но това, което може да ни запази е ваксинацията.
У нас грипът обикновено протича като пинг-понг инфекция. Значи бабата си седи в къщи и с никого не се среща, но детето от детската градина донася инфекцията и тя се разболява тежко. След това при нея идват и другите внучета и те се разболяват. Така инфекцията си върви от октомври понякога дори и до май месец. Няма да скрия, че ефективността на противогрипните ваксини се движи между 88-90%. Но това не е никак малко, особено, когато става въпрос за риск от заразяване при възрастни хора, страдащи от хронични заболявания.
Горещо препоръчвам на хората с отслабена имунна защита, както и на възрастните над 65-години да се ваксинират срещу грип, особено ако имат белодробни, сърдечно съдови заболявания или други хронични заболявания, тъй като ако се разболеят, протичането на грипа ще бъде модифицирано т. е. няма да е толкова тежко и с тежки последици.
За възрастните хора, които имат както казваме ние „избледняващ имунитет” т.е. по-бавно образуват антитела, е необходимо по-голяма доза (по-висока концентрация) антиген, за да може за необходимото  време от 20 - 25 дни, да развият имунен отговор. И фармацевтичните фирми вече работят в тази насока да има противогрипни ваксини само за възрастни хора, отделно от тези за децата. Противогрипни ваксини не се правят на хора, страдащи от тежка сърдечна недостатъчност, тежка бъбречна недостатъчност и алергии  най-често към яйца).
Но бъдещето на ваксиналната наука, наричана ваксинологията са терапевтичните ваксини. С други думи говорим вече за качествено нов вид ваксини - когато е навлязъл инфекциозния антиген в организма и заболяването е станало хронично. Това са ХИВ, херпес и др.
Нещо повече толкова много се разширява науката за ваксините, че те излизат извън границите на инфекциозните заболявания и се мисли, търсят се сега ваксини срещу хронични заболявания, които нямат инфекциозен произход. Така например говори се за ваксина при диабет тип 2. Търсят се ваксини срещу ревматоиден артрит.
Нещо още повече вече се търсят ваксини и срещу някои от т.нар.автоимунни заболявания, при които имаме от даден антиген в излишък и срещу него самият организъм образува антитела В момента се работи много усилено и в това отношение.
И накрая ще спомена, че срещу някои онкологични заболявания визирам профилактиката при рака на маточната шийка, чрез HPV ваксините имаме изключително голям успех.
Ваксинацията е единственият метод за ефективна и дълготрайна първична профилактика при това заболяване. Но да не забравяме, че ваксинацията не отменя редовните профилактични прегледи. И нещо много важно ще спомена, че с ваксината срещу човешкия папиломен вирус не се внася самият вирус като антиген, а сам неговата повърхностна обвивка т.е. вирус не съществува в препарата.
А по отношение на митовете за ваксините ще кажа само, че по-добрите хигиенни условия и навици, както и изчезването на някои инфекциозни заболявания не са причина за елиминирането на ваксините като ненужни. Сред някои от митовете е и този, че преболедувалите дадена инфекциозна болест са имунизирани срещу нея. Мит е още и, че ваксините имат странични ефекти. Да, могат да имат, но повечето от тях са незначителни, временни и преминават бързо.
Да не забравяме също така, че задължителните ваксини при децата имат далеч над 95% ефект. А дори при ваксината срещу морбили, която има над 98% ефект може да се случи ваксинирано дете да се разболее. Това обаче са изключително редки случаи – 1 на 1 млн. деца, но ако не са ваксинирани те са 1 на 20 или 1 на 10 деца, а както знаете морбилозният енцефалит е с фатален край.
Казано съвсем кратко - имунизациите спасяват, а липсата на много заболявания днес се дължат на постигнатия висок обществен имунитет.
Благодарение на ваксинациите в световен мащаб през 80 те годни на миналия век (8 май 1980 г) СЗО обяви едрата шарка за решен медицински проблем –безспорен пример за триумфа на медицината.
--------
Статистиката  на УНИЦЕФ показва, че:                                                                                                                                         

-Благодарение на ваксините ежегодно се предотвратява смъртта на над 2,5 милиона души от дифтерия, тетанус и морбили – заболявания, които засягат в най-голяма степен децата;
-Над 70% от неимунизираните деца по света живеят в едва 10 държави – основно в Африка и Азия;
-На всеки 20 секунди умира по едно дете от ваксинопредотвратими заболявания;
-Около 1,5 млн. неваксинирани деца умрат всяка година;
-През 2013 г. 21.6 милиона деца по света не са били имунизирани. Най-често те са от семейства с ниски доходи;
-Само за периода 2009-2010 г. при епидемия от морбили в България заболяват повече от 24 000 души – новородени, деца и млади хора, като при 24 от тях заболяването има фатален изход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар