Translate

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

От Българската болнична асоциация настояват за нов механизъм за заплащане на реално извършената надлимитна дейност



 Ако механизъм за заплащане на целия обем от отчетената от болниците надлимитна дейност
за реално извършено лечение от болниците за 2015 г не бъде намерен дългогодишните проблеми в здравната система ще се задълбочат, алармират от Българската болнична асоциация (ББА).
Те настояват също така за въвеждане строг контрол при хоспитализацията на пациентите, като обръщат внимание, че „в огромната си част натрупаните задължения на НЗОК към лечебните заведение за т.нар. надлимитна дейност се дължи на спешно приети и вече лекувани пациенти”, за актуализиране бюджетът на НЗОК и за изплащане на изработената над определения лимит дейност.
По данни на БЛС към края на годината тя ще достигне 65 млн. лв.
ББА подкрепя исканията на БЛС дефицитът на НЗОК да не се прехвърля в бюджета за следващата година и настоява да отпадне методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения, изработена от предишното управление на НЗОК. Според асоциацията, тази методика ограничава правото на избор на пациента, връща старата система на бюджетно финансиране, „убива“ конкуренцията между лечебните заведения и дърпа назад цялата реформа в българското здравеопазване.

Снимка: offnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар