Translate

сряда, 14 октомври 2015 г.

Световният ден на миенето на ръцете - 15 Октомври



СЗО алармира, че синдромът на мръсните ръце е сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства

Фортекс Нутрасютикалс, най-голямата българска компания за производство на хранителни
добавки и GfK България, в тази връзка проведоха представително извадково проучване, сред 1000 души над 15-годишна възраст от градовете и по-малките населени места в страната.
Целта е да се установят нагласите на българите дали и колко често имат навика да мият ръцете си.
68% от анкетираните заявяват, че мият ръцете си повече от 5 пъти на ден, една трета правят това по-малко от 2 пъти, а малцина признават, че изобщо не правят това.
Данните от проучването сочат още, че всеки втори българин страда веднъж или повече пъти през годината от стомашно-чревно заболяване - диария, колит, запек, дисбактериоза след антибиотично лечение и др., като близо половината от боледувалите, са страдали от стомашно-чревно разстройство повече от 2 пъти.
Според изследването 27% от анкетираните са страдали поне веднъж, 22% - повече от 2 пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата година, а 6% са с хронично стомашно-чревно заболяване.
Д-р Анжелина Георгиева, ръководител на медицинския екип във Фортекс Нутрасютикалс, подчертава, че ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун или гел около 10 пъти дневно, ако в ежедневието имате често директен контакт с пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт и др.
Задължително е и измиването на ръцете, след всяко посещение в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене, след всеки контакт с болнични и лечебни заведения, след пребиваване на място с много хора, често ръкостискане и т. н.
СЗО алармира, че синдромът на мръсните ръце, отслабеният имунитет, вирусните епидемии, неправилното хранене, приемът на алкохол и антибиотици са сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства. Ето защо профилактиката не бива да се подценява.
Най-ефикасният начин за профилактика на стомашно-чревния тракт и нормализиране на стомашно-чревната флора е приемът на пробиотици.
Статистиката е категорична обаче, че българинът изобщо не е запознат с предимствата на хранителните добавки с пробиотици.
Според данните на GfK 66% от българите не знаят при какви състояния е препоръчително да се приемат пробиотици, а 71%не могат спонтанно да посочат нито една марка пробиотик, съощава Георги Филипов, изпълнителен директор и собственик на компанията, която произвежда най-богатата гама пробиотици в България - ПРОБИЕН, която е в ТОП 4 на най-продаваните и най –разпознаваемите пробиотици у нас подходящи както за възрастни, така и за деца над 1-годишна възраст.

Снимка: zavodata.com



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар