СЗО алармира, че
синдромът на мръсните ръце е сред основните причини за високата заболеваемост
от стомашно-чревни разстройства
Фортекс Нутрасютикалс, най-голямата българска компания за
производство на хранителни
добавки и GfK България, в тази връзка проведоха
представително извадково проучване, сред 1000 души над 15-годишна възраст от
градовете и по-малките населени места в страната.
Целта е да се установят нагласите на българите дали и колко
често имат навика да мият ръцете си.
68% от анкетираните заявяват, че мият ръцете си повече от 5
пъти на ден, една трета правят това по-малко от 2 пъти, а малцина признават, че
изобщо не правят това.
Данните от проучването сочат още, че всеки втори българин
страда веднъж или повече пъти през годината от стомашно-чревно заболяване - диария,
колит, запек, дисбактериоза след антибиотично лечение и др., като близо
половината от боледувалите, са страдали от стомашно-чревно разстройство повече
от 2 пъти.
Според изследването 27% от анкетираните са страдали поне
веднъж, 22% - повече от 2 пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата
година, а 6% са с хронично стомашно-чревно заболяване.
Д-р Анжелина Георгиева, ръководител на медицинския екип във Фортекс
Нутрасютикалс, подчертава, че ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун
или гел около 10 пъти дневно, ако в ежедневието имате често директен контакт с
пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт и др.
Задължително е и измиването на ръцете, след всяко посещение
в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене, след всеки контакт
с болнични и лечебни заведения, след пребиваване на място с много хора, често
ръкостискане и т. н.
СЗО алармира, че синдромът на мръсните ръце, отслабеният имунитет,
вирусните епидемии, неправилното хранене, приемът на алкохол и антибиотици са
сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства.
Ето защо профилактиката не бива да се подценява.
Най-ефикасният начин за профилактика на стомашно-чревния
тракт и нормализиране на стомашно-чревната флора е приемът на пробиотици.
Статистиката е категорична обаче, че българинът изобщо не е
запознат с предимствата на хранителните добавки с пробиотици.
Според данните на GfK 66% от българите не знаят при какви
състояния е препоръчително да се приемат пробиотици, а 71%не могат спонтанно да
посочат нито една марка пробиотик, съощава Георги Филипов, изпълнителен
директор и собственик на компанията, която произвежда най-богатата гама пробиотици
в България - ПРОБИЕН, която е в ТОП
4 на най-продаваните и най –разпознаваемите
пробиотици у нас подходящи както за възрастни, така и за деца над 1-годишна
възраст.
Няма коментари:
Публикуване на коментар