Translate

понеделник, 6 юли 2015 г.

България започва подготовка за въвеждане на еврото след 2018 г



Кабинетът реши да създаде Координационен съвет за подготовка на България за членство в
еврозоната, съобщи правителствената пресслужба.

Новата структура ще се ръководи от министъра на финансите, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други. Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната. 
Сред основните функции на Съвета ще бъде разработване на проект на Национален план за въвеждане на еврото, изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, организацията и координирането на практическата подготовка на страната ни за членство в еврозоната.

Според предварителните прогнози на Министерството на финансите България може да влезе в еврозоната най-рано през 2018 г. В момента в нея членуват 19 страни.

Дания и Великобритания са единствените, които са се договорили да не приемат единната европейска валута, въпреки че изпълняват критериите за членство в еврозоната.

За да влезе в еврозоната, България трябва първо да мине през стрес тестове на банковата система и изпълняването на технически критерии за инфлация, дефицит и лихви.
Първата стъпка е страната да попадне в т.нар. „Чакалня за еврозоната“ или механизма на обменния курс ERM 2.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар