Translate

вторник, 21 октомври 2014 г.

Частните банки за съхранение на стволови клетки от пъпна връв на новородни деца - биологични пирамиди



създадени само за да извлича пари от родилките, тъй като шансът за съвпадение, при 2 деца в едно семейство е нищожен, а при 4 деца той е едва 25%.Стана ясно на пресконференция на тема „Постижения на съвременната хематология и българският опит в лечението на онкохематологичните заболявания".
"Ние почти нямаме съвпадения в рамките на една фамилия, която е изключително къса по своята хоризонтална линия. Да се разболеете от онкохематологично заболяване и да
се наложи да имате донор, също е много малка вероятността. Защото това са редки заболявания. Т.е. всичко това е една фалшификация", категоричен е националният консултант по онкохематология проф. Георги Михайлов.
По думите му във Франция частното банкиране доскоро дори е било забранено, поради фактът, че то не предоставлява перспективен тип донорство. Опитът на страна като Германия пък показва, че от 300 000 пула със стволови клетки, складирани в частни банки, са използвани единствено три.
Съхранението на стволови клетки трябва да е в обществена, а не в частни банки, която да е достъпна за всеки пациент. Само тогава ще има огромен брой донори годишно. У нас те ще са около 60-80 хил.т. е. толкова, колкото са новородените приблизително.  
В тази връзка проф. Михайлов съобщи, че даже католическата църква в Италия провежда мащабна кампания за вливане на частните банки в обществена. Според него общественото банкиране е абсолютно перспективно, но изискващо огромен финансов ресурс. Ето защо България засега трябва да се фокусира само върху донорството, коментира проф. Михайлов.
В Германия доброволните дарители на стволови клетки са 2,5 млн. У нас те са малко над 1000, но трябва да бъдат поне 250 хиляди души..
В страната има недостиг и на лекари хематолози. Общо те са около 160 души.
В Кърджали например няма хематолог, от Княжево до Петрич има само един, който да обслужва цялата Благоевградска област, което е крайно недостатъчно, коментира доц. Юлиян Райнов, от клиника по хематология към ВМА.
Около 50 души са младите хематолози, на които се възлагат големи надежди, по отношение диагностиката и лечението, тъй като доста от специалистите вече са пред/в пенсионна възраст. Като радостно-положителен факт бе посочено, че за последните 5 години само 5 млади хематолози са предпочели да напуснат България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар