Translate

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Около 95% от българите с остеопороза не се лекуват



България е единствената страна в ЕС, в която остеопорозата не се профилактира адекватно, а реимбурсирането на медикаментите за лечение на заболяването е 25%. Именно ниското реимбурсиране е причина за малкия брой лекуващи се- едва 5%, а профилактиката с витамин Д3 и калций е изцяло пренебрегната.
До 2050 г. се очаква броят на засегнатите от заболяването да нарасне два пъти, което ще рече, че здравната система у нас ще бъде изправена пред необходимостта рязко да увеличи разходите си за лечението им.
Според световни проучвания остеопорозните фрактури са водеща причина за инвалидност. Рискът за настъпване на смърт до две години след настъпването на остеопорозна фрактура при възрастните хора се увеличава до около 7 пъти. А лечението на остеопорозата пък намалява честотата на фрактурите с около 60%.
По думите на проф. Сократес Папапулос, консултант и директор костни и минерални проучвания в Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания към Университета в Лейден- Нидерландия, лечението на остеопорозата включва не само изписване на лекарства, а и преодоляване дефицита на витамин Д и калций, както и поддържане на мускулната маса, чрез активен начин на живот.
70% от населението на България е със сериозен дефицит на витамин Д през есенно-зимния сезон. Това намалява плътността на костите, води до фрактури и ускорява настъпването на остеопорозата.
За превенция на остеопорозата е необходимо човек дневно да приема по 1000 милиграма калций, от 800 до 1000 единици витамин Д и белтъчини. Освен това в борбата с това заболяване  помагат и 150 минути седмично аеробна активност за по-младите хора, а за възрастните хора – бързо ходене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар