Translate

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Микрокърлежите - водеща причина за отключване на алергиите



Алергията представлява необичайна реакция на имунната система при съприкосновение с различни вещества като основно полени, домашен прах и някои храни. Тя може да засегне кожата, очите, храносмилателната и дихателната система.
Генетичната  диспозиция е от съществено значение. Ако и двамата родители страдат от такива, вероятността детето да е алергично е 70%.
У нас всеки четвърти е засегнат от респираторна алергия (алергичен ринит и астма), която нелекувана се влошава с течение на времето. Една от водещите причини за отключване на алергиите са домашните микрокърлежи. Нивата им в домашния прах могат да се увеличат до 3 пъти през есента, тъй като този сезон е идеален за развитието им. Високата влажност (50%), поддържането на отопление в жилищата и намалена вентилация, особено през зимата също благоприятстват тяхното размножаване. Резервоари на домашните микрокърлежи са  леглото и пухените завивки.
Кърлежите се хранят  с човешка и животинска сквама (“мъртва кожа”, остатъци от нокти, косми) и се развиват в нашата собствена вътрешна среда. Могат да бъдат открити още в тапицериите и килимите-навсякъде. Но не самите микрокърлежи, а по-скоро протеините, намиращи се в изпражненията им, предизвикват алергия. Мерките за избягване на домашните микрокърлежи могат да намалят тяхната концентрация, но не и напълно да ги отстранят. Често това може да бъде достатъчно, за да се облекчат симптомите, но не и доведе до забележима разлика в състоянието на пациента.
Това стана ясно по време на старта на четвъртата поред информационна кампания „Алергията е лечима” организирана от Българското дружество по алергология, чиято цел е да повиши вниманието към този важен здравен проблем- нарастващите по брой и тежест алергични заболявания.
Доц. Мария Стаевска, от Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, София,подчерта тясната връзка между ринит и астма в алергичния процес. Тя подчерта още, че повече от 40% от пациентите с алергични ринит имат и астма, а 80% от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит. Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма, сравнена с останалите.
Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран. Едва 45% от засегнатите обаче търсят медицински съвет и лечение.Страдащите от алергии "губят" средно по 7 години преди да потърсят медицинска помощ.
Симптоматичните лекарствени средства само повлияват симптоматиката без да лекуват причината на болестта. Алергенната имунотерапия е единствен метод за лечение на
алергията и предотвратяване на развитието на астма при пациентите с алергичен ринит.
Д-р Тихомир Мустаков, от Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, изнесе резултати от някои клинични проучвания, които показват че експозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, както и че алергията към домашните микрокърлежи, за разлика от другите алергени, на по-късен етап може да премине в астма.
Председателят на дружеството по алергология  проф. д-р Васил Димитров, началник на Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, София представи 3D филм “Нашествениците”, разкриващ същността на домашните микрокърлежи, тяхното въздействие върху пациентите, страдащи от този вид алергия, както и значението на консултацията  със специалист алерголог.
Зрителите се насърчават да посетят уебсайта www.imamalergia.com, където е разработен специален раздел, посветен на този вид алергия, със съвети и персонализирана информация, която помага на пациентите да управляват по-добре заболяването си. 
------
Развитият свят страда от алергии. В края на 19 в честотата на алергичната хрема е 0,1%. В момента в Англия например 50% от тийнейджърите имат сенна хрема, която е свързана с факторите на околната среда-тютюнев дим, бактериални и вирусни инфекции, въздушно замърсяване, начин на живот. В Англия хоспитализациите от астма са намалели, вследствие на забраната за тютюнопушене в затворени помещения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар