Translate

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Кампания "Дишай свободно"-в периода 20.10 – 07.11.2014 г



Българското дружество по алергология (БДА) със съдействието на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) стартира информационна кампания Кампания "Дишай свободно". Тя ще се проведе от 20.10 до 07.11.2014 г. сред четвъртокласниците на 10 училища в София. Целта е учениците да се запознаят с вредата от тютюнопушенето, ролята му на рисков фактор за развитие на алергии и респираторни заболявания и техните симптоми. Ще ги научат също така как да ги разпознават и ще им обяснят защо трябва да бъдат толерантни спрямо децата с подобни проблеми.
На децата ще бъдат раздадени информационни материали, както и анкети за познанията им за вредата от тютюнопушенето, резултатите от които ще бъдат представени в края на кампанията.
В световен мащаб страдащите от различни форми на алергии са между 20% и 40%.
Данните на БДА сочат, че у нас от алергичен ринит страда близо 20 – 25% от населението, а от бронхиална астма около 8-9% от него, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата.
Опитът показва, че лечението на алергичния ринит намалява риска за развитие на бронхиална астма, докато около 40% от нелекуваните болни развиват астма.
Основните предразполагащи фактори за развитие на астма са повишената чувствителност към инхалаторни алергени, атопичният дерматит и алергичен ринит и инфекциите на долните дихателни пътища. Тютюнопушенето по време на бременност и излагането на децата на тютюнев дим са сред факторите, които водят до повишен риск за заболеваемост от астма и/или ринит.
Приблизително 38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23.8% са родени от майки, пушили по време на бременността.
Тютюневият дим е основен компонент на замърсяването на въздуха в затворени помещения и съдържа най-малко 250 токсични химикали, включително повече от 50, които могат да доведат до развитие на рак. Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от хронично обструктивно белодробно заболяване. Според данни на СЗО, към момента в световен мащаб около 5,1 милиона души умират всяка година от употребата на тютюн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар