Translate

вторник, 29 януари 2013 г.

Референдумът за АЕЦ "Белене"-По-големият Биг Брадър

-Говорителят на ЦИК Бисер Троянов на базата на обобщената информация на ЦИК обяви, че 60,66% от гласоподавателите на референдума в България са гласували с „да", а 37,93% - с отговор „не". Сред избирателите в чужбина процентите са съответно 47,26% и 50,83% .
Сред българските граждани в чужбина най-активни са били тези в трите секции в Германия, където своя вот са дали общо 650 души, като с „не" са гласували 432-ма.
В Анкара на референдума са гласували едва 55-ма души, а в Бурса – 85.
-Референдумът е голям успех за демокрацията в България, заяви президентът Росен Плевнелиев в Париж.
„Предупредих всички политици - да не политизират този референдум. Това е моментът, в който ние искаме да чуем гласа на гражданите. Вярно е, че избирателната активност можеше да е по-висока, но също така е вярно, че за мен една част от избирателите не излязоха да гласуват и поради това, че този референдум беше излишно политизиран. Вярвам, че следващия път ще бъде много по-добре”, каза Росен Плевнелиев, цитиран от БНР
Според него, когато има референдум, това, което политическите партии трябва да направят, е да дадат максимално коректна информация на гражданите и да ги оставят те да формират мнението си.
-Изявлението на Бойко Борисов в деня на референдума, с което той на практика призна, че мнозинството в парламента няма да се съобрази с резултата от референдума, заслужава премиерът незабавно да си подаде оставката, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
„Поведението на Бойко Борисов заслужава директно неговата оставка. Това е бламиране на волята на българските граждани“, каза Станишев в интервю за БНР.
Той определи като скандално поведението на Борисов и изтъкна, че след като хората са чули неговите три НЕ-та, те казаха голямо ДА за развитието на ядрената енергетика.
„Който върви срещу волята на мнозинството от хората, губи. Гражданите ще накажат ГЕРБ заради арогантното им поведение“, а БСП се се превърна в инструмент на българското общество, с което съм горд“, категоричен беше Станишев.
-Според интерпретацията на резултатите от референдума на икономическия министър Делян Добрев само 800 000 българи смятат за грешно решението на кабинета „Борисов" за отказ от АЕЦ „Белене".
„От референдума загубиха всички, защото по глупав начин бяха похарчени 15-20 милиона лева," обобщи Делян Добрев в ефира на ТВ7.
Той е категоричен, че дори да се появи стратегически инвеститор, работата по проекта АЕЦ „Белене" няма да бъде възобновена. Затова той призова Народното събрание в най-скоро време да потвърди позицията на правителството и да „затвори завинаги вратата" за „Белене".
-88% от българите казаха „не" на референдума, изчисли вътрешният министър Цветан Цветанов.Той прибави близо 80-те процента негласували на референдума към онези, обявили се срещу строежа на ядрена централа.
„80% от българските граждани, които не отидоха да гласуват, те са казали "не". Тези, които отидоха и казаха "не", този процент можем да кажем, че е стигнал до 88%," коментира Цветан Цветанов пред БНР.
По думите му, от първия демократичен референдум са загубили всички български граждани, защото бяха похарчени 20 млн. лв. за референдум с предопределена обществена нагласа „не".
------
Това е по-големия Биг Брадър. Най-големият са изборите.Досущ  както е в телевизионния Биг Брадър-гласувате вие, решаваме ние!
Ние, това  са онези,  които дърпат задкулисно конците на бедната "кукла на конци"-България.....

Няма коментари:

Публикуване на коментар