Translate

понеделник, 28 януари 2013 г.

Пилето с вода падна с 30%



Целта е да се разпродадат количествата в наличност най-късно до 20 февруари, когато изтича гратисният срокът за намаляване на водата в пилешкото месо, която трябва да е максимум 4,3% според новата наредба. От Българската агенция по безопасност на храните прогнозираха, че промоциите тепърва предстоят.
Между 8 и 10% е отбивът в цената на целите охладени пилета, 27-30% са намалени наливните пилешки бутчета и крила. Намалението на пилешкото филе е с 1,5 лева от 11,45 лв. на 9,99 лв.- около 13%.
"Не е нормално да си купиш голямо пиле и като го опечеш, от него да остане гълъб", коментира клиент в столичен магазин пред  репортер на "Телеграф", който поясни, че наскоро опекъл такова пиле и не е повярвал колко малко е станало.
"Щом наредбата се приложи, всичките цени ще тръгнат нагоре", коментираха  пък птицепроизводители. 
-------


По-малко от седмица след като влезе в сила наредбата за влагане на вода в пилешките продукти влезе в съда. Асоциацията на месопреработвателите в България настоява Административният съд да отмени нормативния акт. Според производителите изискването пилешките продукти да съдържат по-малко от 4.3% вода не съществува в никоя друга от държавите в ЕС. Освен това правилото важи единствено за произведените у нас продукти. Българските фирми искат да работят при едни и същи условия с чуждестранните си партньори, е не да бъдат поставяни в неравностойно положение, смятат от асоциацията.
В самия текст на наредбата не е ясно упоменато, че тя важи само за българските производители.
------- 
А водата в месото докога ще търпим? Във всички магазини, но най-вече в тези от немските вериги, охладеното месо, след приготвянето му остава точно наполовина......   

Няма коментари:

Публикуване на коментар