Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Печеното месо на скара състарява


Печени пържоли, шишчета, карета или друго месо съдържат вредни съединения, които ускоряват процесът на стареене на кожата. Гликозилирането в резултат на високата температура, необходима за приготвянето им води до намаляване на колагена и еластена в кожата, заради което тя увисва и се набръчква по-скоро.
Според британски специалисти това съвсем не означава, че трябва да забравим скарата, а да спазваме стриктно двете важни правила, а именно месото да бъде предварително винаги мариновано, за да избегнете неприятните последици и по време на приготвянето му да се вода или други течности, които намаляват температурата при печене.
Като цяло прегарянето на храните при печене на грил, скара/барбекю или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества затова бъдете внимателни при готвенето.
Ройтерс, позовавайки се на американско изследване, съобщи, че тези, които често консумират пушено месо като шунка, кренвирши, бекон, са по-застрашени от хронично белодробно заболяване. Екип от университета Колумбия е установил, че 14 порции пушени колбаси месечно увеличават със 78% опасността от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
Резултатите от ново изследване на медици и диетолози от австралийския държавен университет „Монаша“ и Националния институт по здравето на Тайван пък доказва, че хората, който си готвят вкъщи поне 5 пъти в седмицата, имат много по-големи шансове да живеят по-дълго, отколкото онези, които правят това рядко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар