Translate

вторник, 10 юли 2012 г.

Геомагнитна буря с висок клас слънчеви изригвания се очаква да връхлети Земята в следващите дни

. Експерти предупреждават, че магнитните бури могат да доведат до срив на електрическата система, на електроуредите, повреждане на трансформатори, прекъсване на интернет и мобилните връзки. Те причиняват главоболие, мигрена, ускорено сърцебиене, безсъние, понижен жизнен тонус и понижаване на кръвното налягане.Наред с изключително високите температури, с които ще трябва да се борим през следващите дни. днес и утре ни очакват много силни слънчеви изригвания. Това съобщи Борис Комитов от Института по астрономия и обсерватория „Рожен" към БАН.
Хипертоници, диабетици, пълните хора и имащите сърдечносъдови проблеми в жегите не бива да  излизат между 12  и 17 часа.
Трябва да се пият поне по1,5 - 2 литра вода дневно, но тя да бъде със стайна температура, тъй като студените напитки може дори още повече да  дехидратират човешкият организъм.Топлият чай също е добър вариант в жегите.
Не бива да се забравя , че обезводняването води още и до сгъстяване на кръвта и образуване на тромби, които причиняват инфарктите и инсултите. Но ако  се пие повече от посеченото количество вода се  затруднява дейността на сърцето и се нарушава нормалната перфузия (преминаването на кръвта) през двата бъбрека.
При първи симптоми на прегряване-топлинен удар като висока температура (над 39 градуса), намалено или липсващо изпотяване, ускорен пулс, затруднено дишане, нетипично поведение, халюцинации и тревожност, липса на ориентация и припадъци трябва незабавно да се търси лекарска помощ.Не бива да се прилага самолечение в никакъв случай.
Пострадалият трябва да бъде охладен докато Бърза помощ дойде. За тази цел той трябва да бъде  поставен на сенчесто и проветриво място. Да се  напръска или обтрие с хладна вода и да се постави лед под мишниците ,на челото и слабините, но не и върху главата, съветва д-р Светлозар Сардовски,кардиолог от УМБАЛСМ „Пирогов”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар