Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Проверките на ИАЛ през първото полугодие показват увеличение на процентния дял на нарушения в аптеките


При 67% от извършените 530 проверки са констатирани нарушения, през 2011 г. нарушения е имало при 45% от случаите

16-те инспектори от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за първото шестмесечие на 2012 г., са извършили 530 проверки. Констатирани са 356 нарушения - 67%, влезли са в сила 186 наказателни производства и са наложени санкции за близо 400 хил. лв.. За сравнение, за първото шестмесечие на 2011 г. са извършени 420 проверки, а нарушения са констатирани в 45% от случаите.
Инспекторите са проверявали дейността на аптеките, търговците на едро на лекарства, и дрогериите, обяви директорът на агенцията Александър Янков на пресконференция, при представяне на контролната и дейност за първото полугодие.
50% от нарушенията през тази година са свързани с продажбата на лекарства по лекарско предписание без рецепта най-често на антибиотици и кардиологични медикаменти. В 30% са констатирани нередности по отношение на неправилното съхранение на лекарства. Най-често те са намирани в помещения, които не отговарят на температурните изисквания, а има и такива с изтекъл срок на годност. В 10% е установено, че в аптеките се осъществява дейност в отсъствието на магистър-фармацевт. По време на нощните смени там най-често работят студенти по фармация или помощник-фармацевти. Установени са три нарушения, при които търговия на дребно с лекарствени продукти е извършвана без да има разрешение за дейността, а в 18 случая неправоспособни лица са продавали лекарства без да имат необходимата професионална квалификация - инженери, митничари, зеленчукопродавачи и други. Нарушенията често са комбинирани, а санкциите варират между 1000 и 9000 лв.. Хванати са и 3 незаконни аптеки, за което глобата е 75 000 лв. За същия период на м. г. са били разкрити осем.
Най-опасни обаче са продажбите на лекарства на нерегламентирани места - битаците. Най-фрапантният случай е, че по този начин е пласирано дори лекарство, което се използва само открит медикамент, който се използва само в болница и то в реанимация. Препаратът е конфискуван. Санкцията за продажба на лекарства на битака е около 1000 лв..
Продължават проверките на инспекторите от ИАЛ на нерегламентираните места за продажба на лекарства. В тези проверки участват и представители на НАП и полицията.
ИАЛ извършва контрол и върху онлайн-търговията на лекарства, но се контролират само аптеки и сайтовете им, които имат регистрация в страната. Отправена беше препоръка гражданите да не закупуват по интернет лекарства, отпускани по рецепта, тъй като това крие сериозни здравни рискове. България е малък пазар и проблемът с фалшивите лекарства не е значим, каза Янков. През последните две години има само два случая с фалшиви лекарства – едното е на български, а другото на американски производител. Тези медикаменти са пласирани в аптечната мрежа. Янков обаче отказа да назове имената на фармацевтичните компании и опасните продукти.
„Фалшивите лекарства са за големите по обем пазари, а ние сме малък и затова не представляваме интерес", обясни директорът на ИАЛ.
Към момента в страната има 4010 аптеки, като броят им варира всеки месец. Производителите на лекарствени продукти са 36, търговците на едро са 155 и разполагат със 190 склада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар