Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Донорите ще получават компенсация за предоставяне на свой орган или части от него

С промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, одобрени от правителството, се регламентира възможността донорите да могат да получават компенсация за предоставяне на свой орган или части от него, съобщиха от пресцентъра на МС.
Компенсацията ще бъде строго ограничена единствено до възстановяване на свързаните с донорството разходи и загуба на доходи. Предвижда се възможност за финансово обезпечаване на наблюдението на живите донори в следтрансплантационния период като част от цялостната грижа за проследяване на здравословното им състояние. Текстовете за финансовите компенсации обаче са твърде общи и не дават отговор кой ще ги плаща и по какви критерии те ще се изчисляват.
Създават се и правни основания в съответни подзаконови нормативни актове да бъдат регламентирани отношенията по съобщаване и проследяване на нежелани реакции и инциденти при трансплантация на органи. В тези актове ще се посочат изрично и изискванията към квалификацията на лицата, които извършват трансплантация на органи.
Регламентира се също изискването обменът на органи с други държави да се извършва при спазване на изискванията за качество, безопасност, проследяемост, докладване на сериозни инциденти и сериозни нежелани реакции, както и предоставяне на информацията относно характеризиране на органите и донорите на органи. Такъв обмен на органи ще се извършва след сключване на споразумение между Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) и съответната държава при спазване на посочените изисквания.
Разрешенията за внос и износ на органи, тъкани и клетки и на обмен на органи ще се издават от изпълнителния директор на ИАТ, което ще доведе до ускоряване на процеса по издаването им.
Досега разрешенията се издаваха от министъра на здравеопазването по предложение на изпълнителния директор на ИАТ.
Като част от цялостния процес по стимулиране на даряването на органи, на ИАТ се дава възможност да финансира дейности по насърчаване на донорството и изразяване на почит и уважение към починалите донори и техните близки - ИАТ ще плаща погребенията на хората, чиито органи са взети за трансплантация. Средствата ще бъдат предоставяни на живите роднини.
Със законопроекта се допълват функциите и задълженията на ИАТ. Агенцията ще предоставя регулярна информация на Европейската комисия относно дейностите по трансплантация и ще осъществява контрол върху обмена на органи с държавите-членки, както и вноса и износа от и за трети страни. Тя ще регистрира, съхранява и анализира информацията относно данните на донора, здравословното състояние на живия донор и реципиента по време на трансплантацията и следтрансплантационния период. При създаване и поддържане на регистри във връзка с трансплантациите ще бъдат строго спазвани изискванията на Закона за защита на личните данни.
Със законопроекта в българското законодателство се въвеждат основните изисквания на Директива 2010/53/ЕС относно стандартите за качество и безопасност на човешките органи, предназначени за трансплантация. Действащото национално законодателство съответства като цяло на основните принципи на директивата.
С предлаганите промени се постига пълното транспониране на европейската директивата и на законово ниво се въвеждат основополагащите принципи за качество и безопасност при трансплантацията на органи.
Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на МЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар