Translate

петък, 6 април 2012 г.

Пациентски организации застанаха категорично за приоритетите на доц. Калинка Коприварова


По думите на доц. Калинка Коприварова, ако трябва да се степенуват нуждите на децата и младите с диабет – първо е наложително да се увеличат тест-лентите, второ да се реимбурсират консумативите за инсулиновите помпи на всички деца, които имат такива помпи, независимо че голяма част от тях родителите им са ги закупили със собствени средства и трето едва след това да се иска НЗОК да поема напълно или частично стойността на инсулиновите помпи.
Зад думите и единно .застанаха както Аоциацията на децата и младите хора с диабет, така и Български пациентски форум.
Според Елисавета Котова, председател на асоциацията лентите трябва да бъдат увеличени от 150 на минимум 600 след 18 години, за да се спестят средства за лечение на усложнения, които могат да настъпят при лош контрол на кръвната захар,вследствие на недостатъчния им брой.
Сега НЗОК осигурява 1100 тест ленти на диабетици до 18 г. и на бременни.
Представителите на асоциацията заявиха, че са "за" реимбурсация на инсулиновите помпи, но трябва да има обективни критерии за тяхното отпускане. Освен това е необходимо да се създадат центрове за обучение на медицински персонал и на самите пациенти.
Те твърдят, че нито една медицинска сестра не е обучена да работи с инсулинова
помпа и няма създадена мрежа от медицински специалисти, които да реагират адекватно, когато се налага тяхното поставяне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар