Translate

петък, 6 април 2012 г.

2 април - Световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма

На 18 декември 2007 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която обявява 2 април за Mеждународен ден на аутизма. Чрез него се изразява дълбока загриженост относно разпространението на аутизма сред децата по света и трудностите при тяхното развитие.
По повод Световния ден за повишаване на информираността по въпросите на аутизма деца, страдащи от заболяването, се срещнаха с Цецка Цачева, председател на НС. Младежите я запознаха с предизвикателствата, пред които са изправени, и начините, по които се справят с тях.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов бе гост на откриването на изложбата с творби на деца и младежи с аутизъм, в Националната галерия за чуждестранно изкуство, която бе организирана от Гражданското движение "Помощ за лица с проблеми в развитието" със съдействието на галерията. В експозицията бяха включени и творби на други талантливи деца от курса по керамика "При извора" към читалище "Витоша".

----

Едно на 88 деца в световен мащаб страда от заболяването. Честотата на заболяването в световен мащаб е между 1-2% от населението. Броят на аутистите у нас, е около 140 000. Освен деца сред тях има и недиагностицирани възрастни хора, съобщи Владислава Цолова от фондация "Фонд за терапии за деца с аутизъм”.
Децата аутисти у нас са без лекари, които да следят и лекуват състоянието им. Лекарите бъркат диагнозата с психично разстройство, и у нас тя се поставя на децата за седмица и то само по разкази на родителите и наблюдение на поведението на детето, без изследвания за установяване на конкретни медицински показатели, докато по света наблюдението трае 6 месеца. Основният проблем при децата аутисти е некачествената комуникация и липсата на социализация. Родителите пък масово прикривали аутизма на децата си, за да не влязат в графата „луди”, алармираха от фондацията. Повече от половината от децата аутисти не могат да се научат да говорят, голяма част не могат да контролират отделителната си система. Друга част успешно се справят в дейности, в които голямо внимание се отделя на детайлите, като IT – технологиите
----

Няма клинична пътека за лечение на деца аутисти. Диагнозата се поставя безплатно в в детската психиатрична клиника "Св. Никола"към Александровска болница , като има няколко обучени психиатри във Варна и в Пловдив. те се лекуват без заплащане по програма на МЗ, но в други градове на страната действително няма специалисти за това заболяване.
Много от аутистите имат добра работна дисциплина, спазват правилата и са предпочитани в определени сфери от работодатели в САЩ. Най-добра социална политика по отношение на аутистите се прилага в Холадия, както и в други скандинавски държави, където децата аутисти учат в масови или арт-училища и водят пълноценен живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар