Translate

петък, 6 април 2012 г.

Четири пациентски организации настояват таванът за здравните вноски да се увеличи тавана


Парите в здравеопазването да се увеличат, като се увеличи "таванът", върху който се осигуряват хората, предложи Владимир Томов, председател на Конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ), на среща със здравния министър. Той поясни, че в момента дори човек да получава заплата 10 хил. лв., плаща 8% здравна вноска на базата на 2 хил. лв.
Представители на четири национално представени пациентски организации предлагат на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова да се увеличи "таванът"от 2 на 5 хил. лв, като за целта се направят законодателни промени в закона за здравното осигуряване. Така по-заможните и богати българи ще плащат по-високи здравни осигуровки и приходите от тях ще се увеличат.
От пациентските организации настояват да се направи анализ защо хората не плащат, да има по-строг контрол на качеството на медицинските услуги, в агенция "Медицински одит"да има и техни представители и да се приеме законът за закрила на пациентите.
Те призоваха и за създаването на фонд за обезщетение на пациентите, пострадали при лечение, по подобие на тези във Франция, Белгия и Великобритания. Здравният министър обяви, че тя също е за това и подкрепя идеята, но според нея средствата не трябва да бъдат отговорност на държавата. Този фонд трябва да бъде финансиран чрез застраховките „Професионална отговорност на лекарите”, заяви Атанасова. Така реално лекарите ще обезпечават от джоба си пострадалите от действията им пациенти. Представителите на пациентите са заявили готовност да проведат информационни кампании, от които гражданите да научат защо трябва да плащат здравните си осигуровки и какво получават насреща. Според тях е нужна и повече прозрачност при харченето на публичните средства и парите от вноски. В отговор на това Атанасова обеща, че информацията за разходите на НЗОК ще се качва в сайта на институцията.
Наскоро Атанасова предложи хората без осигуровки да нямат възможност да подновяват личните си карти и така да им се отреже достъпът до социални помощи, но идеята остана без развитите. Сега от МЗ замислят томболи, награди т. е. бонуси при лечение като ваучери за безплатно ползване на медицински услуги или безплатно ходене на санаториум да има за тези, които си плащат редовно и навреме вноските за здравно осигуряване. Това е един от стимулите за по-висока събираемост на вноските, поясни тя. Очакванията са по този начин да бъдат стимулирани здравнонеосигурени пациенти да си правят редовно вноските към НЗОК. Предстои да бъдат обсъдени и санкциите като лишаване от административни услуги и запориране на банковите сметки за некоректните платци. Според Атанасова трябва да има промяна в състава на Изпълнителната агенция "Медицински одит", като в него да бъдат включени експерти и юрист. Тя не уточни кой ще назначи за директор на агенцията.
Здравният министър и представителите на пациентските организации са се обединили около идеята да отпадне процедурата и таксата "избор на екип", както и плащането на такса за придружител в болница. За избора на екип все пак Атанасова допълни, че ще се търсят други механизми, за да не бъдат лишени хората от правото си да избират своя лекуващ лекар, както и за достатъчно и достойно заплащане за труда на тези лекари, които денонощно биха се отзовали на пациентите.
От срещата стана ясно, че диагностично свързаните групи няма да бъдат въведени до 2020 г., а до две седмици може да влезе в сила проектът за борба с рак на маточната шийка.
----

По данни от края на м. г. неосигурените българи са над 1,62 млн. души.
В Германия таези, които не плащат здравни вноски, са едва около 50 000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар