Translate

вторник, 28 февруари 2012 г.

НЗОК най-вероятно ще има преразход в бюджета за лекарствените медикаменти

Несъответствието между реимбурсния списък и бюджета за лекарства на НЗОК може да доведе до дефицит на средства


Считам, че прогнозния бюджет ще се окаже по-малък. Тази година парите за лекарства, плащани от НЗОК, няма да стигнат. НЗОК най-вероятно ще има преразход в бюджета за лекарствените медикаменти, прогнозира д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа", член на Надзорния съвет на здравната каса.
Несъответствието между реимбурсния списък и бюджета за лекарства на НЗОК може да доведе до дефицит на средства. Има проблем с хемодиализата, защото там има несъответствие между прогнозата на базата на данните за минали години и информацията, която районните каси са дали на НЗОК. Засега е ясно, че само за хемодиализата недостигат 20-30 млн. лв. Реално похарчените пари за хемодиализа ще бъдат повече от прогнозираните, смята той.
Прогнозните бюджети на болниците пък са завишени. Някои с от 3 до 5%, но други необосновано искат увеличение на бюджета си като напр. пазарджишката болница, която е поискала 3 млн. лв. повече от м. г. Друга малка общинска болница в Североизточна България поискала средства по клинична пътека за лицево-челюстна пластична хирургия на деца с вродени малформации, при положение че хирурзите, способни да извършат такава сложна интервенция, в страната се броят на пръсти.
Прогнозните болнични бюджети ще бъдат одобрени в началото на март.
На свое извънредно заседание на НС на НЗОК, свикано от здравния министър, бе решено досегашната подуправителка на касата доц. Марияна Василева, да изпълнява длъжността управител на НЗОК.До 30 дни НС трябва да избере нов управител на НЗОК.
По отношение на поста на Гергана Павлова решение ще бъде взето по време на редовното заседание на МС през следващата седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар