Translate

сряда, 29 февруари 2012 г.

Яжте сирене за дълголетие и добра имунна система


Още от древността сиренето е възхвалявано от Аристотел и Вергилий.
Бялото саламурено сирене съдържа витамините А, В1, В2, В5,РР, D, Е, С, а също така и лецитин, благоприятстващ функционирането на храносмилателната система и правилната обмяна на мазнините в организма.
Млечният продукт, който представлява концентрирани млечни белтъчини, мазнини и незаменими за организма аминокиселини, е богат, както на калциеви соли, необходими за костите, така и на фосфорни соли, които пък са полезни за дейността на мозъка. Химичният елемент калций в него не се съдържа в толкова висока концентрация, в която и да било друга храна и влияе успокояващо на нервната система. То е богат източник на протеини, минерални соли, калий и притежава къса верига на мастни киселини. Биоактивните съставки като протеини, аминокиселини, микроелементи и др.  укрепват имунната система и потискане на развитието на вредни за човека микроорганизми.
Сиренето е изключително полезно не само за децата, но най-вече за възрастните хора. Ежедневната му консумация в малки порции освен, че спомага имунната си система да е в добро състояние, но и допринася човек по-дълго време да запази добрия си външен вид, тъй като в него се съдържат пробиотични бактерии, които са полезни за организма. А както знаем пробиотиците имат силен антитоксичен ефект и елиминират много негативни фактори на съвременния живот, което води до подобряване на здравословното състояние на организма и намаляване употребата на лекарства.
В проучване са участвали над 2 хил. души, на възраст между 72 и 103 години, които ежедневно са консумирали по парче сирене.
Резултатите от него убедително доказват, че редовната консумация на сирене укрепва имунната система и подобрява реакциите най-вече при хората, които са в по напреднала възраст.
Изследванията на менюто на дълголетници показало, че сиренето е един от основните продукти в здравословното хранене, способстващи за дълголетието.
Но да не забравяме, че само сирене, произведено от истинско мляко, съдържа всички тези необходими полезни вещества. А може да го познаем по това, че истинското бяло саламурено сирене при рязане не се разпада или размазва по ножа, че е гладко с единични шупли, тъй като наличието на много шупли е признак на бактериално замърсяване и, че цвета му е млечнокремав. Прекалената белота се дължи на допълнително избелване с натурални или синтетични избелители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар