Translate

сряда, 29 февруари 2012 г.

Стресът на работното място е заразен


Стресът е един от основните и най-дълбоки проблеми на съвременните работещи хора, особено в моменти на финансови кризи. Стресът на работното място лесно може да ви зарази, досущ като настинка или грип, предупреждава в. „Дейли мейл“, позовавайки се на резултатите от изследване на американски учени.
Според професор Илейн Хатфилд, специалист в областта на психологията, хората са като гъбите и абсорбират всички емоции около себе си, независимо дали те са положителни или отрицателни. Особено лесно се "попиват" емоциите на колегите на работното място. А в това отношение жените по "прихващат" настроенията на околните отколкото мъжете. Съпреживяването на отрицателните емоции на колегите бързо се превръща в депресант, който може да навреди на здравето ни -на нервната система и психиката.
Проф. Кари Купър, експерт по проблемите със стреса в работна среда, съветва да се стараем да се разграничаваме от емоциите на околните, защото да си съпричастен не означава да страдаш заедно с цялата вселенска скръб на хората, смята той. Неговият съвет е, ако приятел или колега се опитва да ви товари с емоциите си, да се опитате да му помогнете със съвет, кураж и положителни мисли, но ако той ви използва само като кошче за „душевни отпадъци”, за да излее негативизма си, просто да го елиминирайте завинаги. В противен случай ако пък много се вживеете в проблемите му, рискувате да прихванете „вторичен“ стрес – нещо подобно на пасивното пушене, твърди той.
Особено внимателни трябва да бъдат всички при избора си на брачен партньор. Учени предупреждават, че продължителността на живота може да зависи пряко от това. Човек, който живее с партньор, рано преживял стрес е много по-вероятно да умре в по-ранна възраст. Техните заключения са на база изследвания на птици - зеброви сипки,. Те са известни с това, че създават много здрави семейства и реагират на стреса също както хората. Малките били разделени на две групи - едната за две седмици получавала хормон на стреса, а другата била в среда, защитена от стрес. След създаването на двойки било наблюдавано, че тези от първата група били силно чувствителни към стреса и по-зряла възраст, а освен това го предавали и на брачната си половинка, която също умирала рано,, дори и да не е била изложена на стрес.
Според учените птици с партньори, преживели стрес, имат показател на смъртност четири пъти по-висок, отколкото в нормални условия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар