Translate

сряда, 29 февруари 2012 г.

Преяждането се дължи на психологични причини


Най-често хората преяждат по психологически причини, а не защото са гладни или храната е вкусна. Причините са чувството на страх, на самота, тъга, а понякога и липсата на някакво занимание.
Според професор Брайън Уансинк от Университета Корнел в САЩ, неконтролируемото ядене в доста случаи се дължи, както на личностни проблеми, така и на размера на опаковките и съдовете, в които е сложена храната. Ако е поставена в малка чиния или чаша храната ще се стори на човек достатъчно дори много, но ако тя е сложена в обемна купа ще изглежда малко и човек ще иска още допълнително от нея.
Възможността да преядете на вечеря нараства няколко пъти, ако по-голямата част от деня ви минава на едно място, например у дома или на работа. Тогава непрекъснато нещо ви се яде и го правите без дори да съзнавате като не подбирате храната. А с нарастването на апетита се увеличават и килцата ви.
Множество проучвания категорично доказват, че особено играенето на компютърни игри и гледането на телевизия най-много увеличава апетита. Мързелуващите хора, приемат със 17% повече храна и пак изпитват глад, в сравнение с от дейните, се дължи на психиката на човека, защото в бездействието си човек постоянно се сеща за похапване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар