Translate

вторник, 28 февруари 2012 г.

Цените на медикаментите могат да бъдат свалени и чрез поредица от законодателни мерки, ако производителите откажат да го направят доброволно

-В момента има лекарства, които са на възможно най-ниските цени, но има и производители, които са решили да печелят на гърба на пациентите. Те могат да свалят цените с много повече от 50%, ако решат. Държавата няма да ги принуди да работят на загуба, но няма и да им позволи да раздуват цените неконтролируемо Ако те откажат да се съобразят с искането да понижат стойността на лекарствата за българските потребители, ще бъдат предприети поредици от промени в законодателството, което ще ги задължи да го направят. преди няколко месеца помолих ресорния зам. министър Гергана Павлова да изготви доклад за цените на лекарствата и държавните разходи. Изводите от него бяха, че сме постигнали понижение на цените и сме направили икономии. Това заяви здравният министър Стефан д-р Константинов в „На 4 очи„ по Нова TV и  продължи, че сега обаче е силно притеснен от това, че може би е бил подведен.
-Разпоредил съм всички директори на болници да изготвят отчети за закупените от тях лекарства през календарната 2011 г. Искам да видя кой, от кога и на какви цени е купувал медикаментите и тогава ще взема решение как да процедираме оттук нататък, обясни той. 
Здравният министър ще изпрати писма до всички фармацевтични компании и ще ги покани на среща за договаряне на пo-евтини лекарства. Според него цените на лекарствата могат да се понижат и чрез промяна в срока за рефериране. Досега цените в останалите държави се проверяваха веднъж годишно. Междувременно обаче там цените се понижават и така у нас те стават по-високи, отколкото в съседните страни, обясни още д-р Константинов.
По думите му държавата трябва да заложи и на генеричното заместване на скъпите оригинални лекарства, където има възможност. 
Той поясни, че е разговарял с премиера за предстоящите преговори с фирмите и е получил пълната му подкрепа за този ход. За момента вариантът за понижаване на цените чрез сваляне на ДДС върху лекарствата не е актуален, каза д-р Константинов . Независимо, че бе поискано от самия него само преди седмица, но не срещна подкрепа от финансовия министър Симеон Дянков, който се аргументира пред БНР, че по времето на царя, когато имаше различни данъци в хотелите, цените не се намалиха , само хората на царя си построиха хотели. 
Според  зам. председателят на Комисия по здравеопазване към НС д-р  Даниела Дариткова намаляването на ДДС при  лекарствата няма да доведе до голямо поевтиняване т. е. ефектът ще е 7-10%. ДДС е основен източник на приходи в бюджета и не можем да си позволим да застрашаваме финансовата стабилност на страната, заяви тя.
И примера Бойко Борисов също заяви, че ДДС върху лекарствата няма да се намалява, тъй като страната ни има най-ниското облагане в ЕС като цяло, но при еднакви данъци за всички.Той изрази опасения, че намаляване на ДДС-ставката в даден сектор би отключила възможността за искания това да се пренесе и в други сфери.Ще отидем на хляба, ще отидем, на всичко, така че това е популизъм и няма да го правим сега, категоричен бе той.


---- 


-Ако Константинов успее да намали наполовина цената на лекарствата, ще му ръкопляскаме. Но това означава ли, че досега огромната печалба е отивала в нечий джоб и в чий, заяви шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.
-Според Веселин Марешки лекарствата спокойно могат да поевтинеят с поне 20%, без това да се отрази негативно на печалбите на компаниите.
-По данни на „Евростат" България е сред първите пет държави с най-ниски цени на дребно на медикаментите, обясни Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.



Няма коментари:

Публикуване на коментар