Translate

вторник, 13 декември 2011 г.

Рискът за инфектиране с хепатит е реален при маникюр, педикюр, пиарсинги, и татуировки

.
Смъртността от нелекувани случаи на хроничен хепатит през следващите 10-20 години ще се увеличи два-три пъти, което е тревожна тенденция, съпоставена с новите възможности за лечение.  Това са прогнозните данни на Световната здравна организация (СЗО), съобщи доц. Крум Кацаров, началник на  клиниката по гастроентерология и председател на Българското дружество по гастроентерология. 
Епидемиологични проучвания показват, че над 2 милиарда души в света са диагностицирани с вируса на хепатит B(HBV), а хронично болните са 350 000 - 400 000 души. Смъртността е над 1 милиона души годишно, което представлява  40% от нелекуваните пациенти. Средната честота на хепатит B у нас e – 4%. Сред ромите, които често даряват кръв, заболеваемостта от вирусен хепатит е 4-5 пъти по-висока в сравнение с българската популация.

Най-висока заболеваемост от хепатит B има в азиатските страни, като Китай, Тайланд. Там висок процент от инфектираните, около 80%, изобщо не предполагат, че са болни.

Заразяването с хепатит B в 60% от случаите става по полов път, както и в семейството. Специалистите съветват родителите да изследват децата си  около 10-та им година  за титър HBC, преди да са започнали полови контакти.

Хепатит B може да се предотврати, чрез ваксинация, а последствията от нелекуването му са цироза и рак на черния дроб. 
Заразени с вируса на хепатит С (HСV) по света са над 170 млн.души като общата честота на болестта е 2,2%, а в България - 1,5%. .
Хепатит С засяга най-често хора във възрастовата граница 20-35 години, поради което социалният ефект от излекуването е много голям, посочи проф. Константин Чернев, ръководител на клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Александровска". 
60-65% от случаите на хепатит "С" са при интравенозните наркомани. Често инфектирането става и при кръвопреливане, докато кръводаряването не крие риск, защото се прави със стерилни материали, които се използват еднократно.
Рискът за инфектиране с хепатит е реален в козметичните салони - при маникюр, педикюр, пиарсинги, татуировки. Голям процент от заразяванията се предизвикват и от
медицински действия, предимно стоматологични и хирургични интервенции.. Рискове от заразяване има и за пациентите на хемодиализа.
Вирусът на хепатит В се размножава много бързо и стойностите му в кръвта са високи. Затова и лесно може да се предаде чрез общи вещи като ножички пи четки за зъби. Хепатит С също се размножава много бързо, но концентрацията му е около 10 пъти по-ниска в абсолютни стойности.
Модерното лечение на хепатите В и С с интерферони, въведено в България, дава много добри резултати.класическият интерферон се прилага от средата на 90-те години. А от началото на миналото десетилетие е лечението с пелигиран  интерферон.
Голям процент от заболелите от остър хепатит В оздравяват спонтанно, без да има  продължителна увреда на черния дроб. Това е при 95% от случаите. При останалите 5 % инфекцията се превръща в хронична. При болните с хепатит С обаче е точно обратното. Там едва 20% от болните се излекуват, а другите 80 % живеят със заболяването завинаги. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар