Translate

събота, 17 декември 2011 г.

Лични лекари са били санкционирани заради неявяване на пациента за профилактичен или диспансерен преглед


Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).
В офиса на сдружението са постъпили оплаквания от различни райони в страната за подобни санкции, наложени им от районните здравноосигурителни каси.
Съгласно Закона за здравето, пациентът подлежи на глоба в размер на 50 лв., ако не се яви на профилактичен преглед или имунизация, напомнят от НСОПЛБ. В България няма правна възможност за осъществяване на принудителна медицинска помощ (профилактика и диспансеризация), нито задължение на лекарите да извършват такава.
По време на проверките контролните органи не са установили нарушения, свързани с качеството и условията на извършваната медицинска помощ. Лекарите са глобявани и заради технически грешки при попълването на документите. Големият размер на
санкциите - до 1500 лв. от една проверка, се получава от мултиплицирането им за всеки дребен пропуск, допълниха от сдружението.
НЗОК да създаде комисия за одит и контрол на контролиращия състав, предлагат от
НСОПЛБ.
В комисията да участват представители на НЗОК, НСОПЛБ и националният консултант по обща медицина. Да се въведе тест за компетентност на проверяващите, който да се провежда минимум веднъж на две години, искат още от сдружението. 
-------
По повод твърдение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, че контрольорите от районните здравноосигурителни каси са налагали глоби на лични лекари заради неявяване на техни пациенти на профилактични и диспансерни прегледи, НЗОК уточнява, че това не отговаря на истината. Според Закона за здравето, поради неявяване на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказват с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв. пациентите, а не техните лични лекари.
Правомощия да събира тези глоби има Министерството на здравеопазването, а не НЗОК, посочиха от там.

Няма коментари:

Публикуване на коментар