Translate

понеделник, 12 декември 2011 г.

Почти половината от родителите и младежите над 18 години одобряват крещенето и обиждането на деца до три години като възпитателен метод

Показва проучване, направено съвместно от СУ, сдружение "Дете и пространство", МЗ, УНИЦЕФ и Държавна агенция за закрила на детето, което бе представено в рамките на националната конференция "Добро родителство и превенция на телесното наказание за най-малките деца от 0 до 3 години, организирана от неправителстваната организация "Институт по социални дейности и практики".
Около 60% от родителите признават, че са пошляпвали децата си,10,5% - шамаросват ги леко, 4% ги удрят и по-силно, 2 % пък са ги пердашили така, че да им оставят следи, а всеки трети анкетиран признава, че през последните години родителите по-често използват телесно наказание.Над 82% от децата, пострадали от насилие, са били малтретирани в семейна среда. 70% от тези случи са станали в биологичните семейства на децата.
У нас няма законов текст, осъждащ или наказващ телесното наказание върху деца, защото няма дефиниция какво представлява то.
Статистиката на Държавната агенция за закрила на детето показва, че 0,1% от тях до тригодишна възраст или над 2000 деца са обект на телесно наказание от страна на родителите.
За първите шест месеца на тази година отделите за закрила на детето са работили по 1376 сигнала за насилие над деца. 
Не са малко случаите на т. нар. синдром на друсаното бебе т.е. родителите не могат да издържат на силния плач на бебето,  в отговор на който  силно го раздрусват. Резултатът е гръбначна травма или тежки увреждания на мозъка, тъй като на тази  възраст телцата им  на  са много крехки. По данни на Световната здравна организация в различните държави се стига и до 20% смъртност вследствие на синдрома. 
Около 30% от децата у нас от 0 до 3 г. нямат личен лекар за последните две години. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар