Translate

вторник, 13 декември 2011 г.

Тази година у нас се навършват 20 години от въвеждането на ваксинация срещу хепатит

България е първата страна в Европа, която още през 1992 г. въвежда ваксинационна програма, което е голям успех за българското здравеопазване, коментира проф. проф. Константин Чернев, ръководител на клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Александровска". В Англия все още няма програма за ваксинация срещу хепатит, а в Хърватия е въведена едва преди две години.
От края на 2001 г. у нас действа национална програма НЗОК за антивирусно лечение на хронични вирусни хепатити при пациенти над 18-години, отбеляза проф. Людмила Матеева от УМБАЛ "Св. ИВан Рилски". Лечението се покрива изцяло от здравната каса и се осъществява в общо 11 клиники по гастроентерология в страната, като седем от тях са в София.
Към ноември тази т.г. от хепатит у нас се лекуват 510 болни, посочи тя.
Хепатитът е хронично заболяване, което може да няма симптоми години наред, затова единственият начин човек да разбере, че е болен, е да се изследва, припомни председателят на Националната пациентска организация и на Националното сдружение
за борба с хепатита "Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев.
Целта е да се разработи национален антихепатитен план, който да включва информиране на заболяването, изследвания, качествена диагностика, достъп до
адекватна терапия и проследяване на болестта.
Д-р Хасърджиев допълни, че от две години в София има кабинет за безплатно и анонимно изследване за хепатит "B" и "С", който се намира в поликлиниката на ВМА, кабинет 201.
По инициатива на пациентската организация т.г. са се изсл едвали 1 885 души, като при 48 от тях е установен хепатит "B", а при 49 - хепатит "С".

Няма коментари:

Публикуване на коментар