Translate

вторник, 13 декември 2011 г.

Проведе се Четвъртата Национална среща по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”

Проектът  се осъществява от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, съвместно с Комисията по здравеопазването към 41-то НС в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика , Сдружението „Национална мрежа на здравните медиатори в България”, Българското сдружение по ваксинопрофилактика с подкрепата на фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“. 
Срещата откри г-жа Десислава Атанасова – председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По време на форума стана ясно, че без подкрепата на здравните медиатори голяма част от проектите по превенция на здравето нямаше да могат да бъдат осъществени. Ето защо за 2012 година правителството е осигурило необходимите средства, за да могат здравните медиатори да продължат да работят в посока подобряване здравеопазването сред ромите.
Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ, представи резултатите от извънредната имунизационна кампания против полиомиелит – 2011 г., която обхваща около 40 000 деца, като 35 000 от тях са от ромски произход. Той припомни, че вследствие на извънредната имунизация на около 200 000 деца срещу морбили, паротит и рубеола, страната ни реално постига изключително висок здравен статус за следващите пет-шест години, което е изключително постижение, имайки предвид нелеката ситуация в редица държави от ЕС. 
Проф. Ивайло Търнев, ръководител на Фондация „Здравни проблеми на етническите малцинства“, съобщи, че за първата половина на годината здравните медиатори са съдействали за 10 000 имунизации, 12 706 профилактични прегледа, участвали са в решаването на 3738 индивидуални казуса и 7874 индивидуални ситуации от социален характер.

Здравните медиатори получиха сертификати от обучението по проекта, което беше проведено на 8 декември 2012 г. от проф. Петко Минчев – национален консултант по детска пневмология и фтизиатрия, проф. Татяна Червенякова – директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“ и доц. Димитър Попов – заместник – директор на Медицинския институт на МВР.
В рамките на четвъртата национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” проф. Цекомир Воденичаров обяви и предстоящото през  януари 2012 г. обучение на нови, петнадесет здравни медиатори. Това е сериозен напредък за страната ни, тъй като в момента броят им е около сто, разпределен в едва 55 от общо 264 общини.
Обучението ще бъде реализирано благодарение на подкрепата на ГлаксоСмитКлайн, която е партньор в проекта от самото му начало.
Занятията ще бъдат провеждани във Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар