Translate

вторник, 2 ноември 2010 г.

Генът МКР-1 е „главният виновник" за появата на депресията


Американски екип от Йейлския университет установи, че депресията има генетична природа, а не се генерира от силна психическа претовареност.
Проучването им върху дейността на главния мозък доказва, че депресията се появява при активацията на гена МКР-1, чиято функция е да поддържа мозъкът здрав, съобщи в. „Дейли телеграф”.
Учените са идентифицирали генът, след сравнителен анализ на пробите от мозъчни тъкани от починали пациенти с диагноза депресия и на психично здрави.
Когато гена е активиран явно блокира молекулярни пътища, които са важни за оцеляването и функционирането на невроните в мозъка. Последните са използвани за трансфер и обработка на информация в мозъка чрез обработване на електрически и химични сигнали. Широкият диапазон грешки при функционирането на невроните, обяснява именно индивидуалните различия на симптомите и защо при депресията всеки пациент се повлиява от различни видове антидепресанти. Обяснява също така и защо сегашните терапии не са ефикасни при 40 % от пациентите с депресивно заболяване.
Според проф. Роналд Дюмън, ръководител на изследването, активността на гена МКР-1 е два пъти над нормата при хора склонни към депресивни състояния.
Екипът на проф. Дюмън е установил, при изследвания върху мишки, че когато генът МКР-1 е дезактивиран у гризачите, те стават резистентни към стреса, а когато той е активиран, те показват симптоми на депресия.
Генът МКР-1 предоставя потенциална мишена за разработване на нов клас лекарства срещу депресия, смятат учените.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър медисин".

Няма коментари:

Публикуване на коментар